Ülo Toomsalu • 6. november 2003 kell 6:07

PM: Ekseko üliodav sealiha annab väiketootjaile löögi

Eesti suurima seakasvataja Ekseko lubadus alandada lähiaastatel sealiha kilogrammi omahinda 16 kroonini seab löögi alla väiksemad tootjad.

Samasuguse keskmise hinnaga toodetakse sealiha näiteks Taanis, kus seakasvatus on Euroopa Liidus kõige enam arenenud. Lätis, Leedus ja ka Soomes on sigade kasvatamine märksa kallim, kirjutab Postimees.

Praegu on Eestis keskmine sealiha rümba omahind ligi 22 krooni kilogrammist.

Rakvere Lihakombinaadile kuuluva Ekseko juhi Teet Soormi sõnul saavutatakse selline hind suurte investeeringute ja pidevalt kasvava efektiivsusega. «Tänu meie suurusele on see võimalik, kuid siia lisanduvad ka märkimisväärsed investeeringud, mida vaid meil on võimalik teha,» selgitas Soorm.

Ekseko tugevus paneb Eesti teised seatootjad väga raskesse olukorda. Praegu kasvab Eksekos kolmandik Eesti sigadest. Rakvere Lihakombinaat, kes Ekseko toodangu aga kokku ostab, tapab oma tööstuses 60 protsenti Eestis kasvatatud sigadest. See kõik annab ettevõttele suure jõu turul kehtivate kokkuostuhindade kujundamisel.

Seakasvatusega tegeleva Linnamäe Peekoni juhi Viktor Vilksi sõnul on Ekseko sellised eesmärgid täiesti reaalsed, kuid tulevikus tähendab see vaid suurte seakasvatajate ellujäämist. «On paratamatu, et eksistentsi määrab efektiivsus, kuid selle saavutamine on jõukohane vaid suurtele,» lausus Vilks.

Hetkel kuum