Ülo Toomsalu • 11. november 2003 kell 6:09

EPL: Rail Baltica jäi Euroopa Liidu esimeste eelistuste hulgast välja

Euroopa Komisjoni president Romano Prodi pani paberile oma versiooni Euroopa Liidu tähtsamatest transpordiprojektidest.

13 transpordiprojekti hulgas, millega tehakse algust enne 2006. aastat, on Läänemeremaade mereteede projekt, kuid nimekirjast puudub Rail Baltica.

Majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi transpordi arengu ja logistika osakonna juhataja Anti Moppeli sõnul on mereteede projekti eesmärk efektiivsemaks muuta praeguste ja loodavate meremarsruutide kasutust ja ohutust, kirjutab Eesti Päevaleht.

Kuigi täpne kontseptsioon ning rahastamine on Läänemere-äärsetel maadel selgeks vaidlemata, hõlmab projekt merelt ja maalt sadamatesse juurdepääsuteede arendamist, meremonitooringusüsteemi rajamist, lainemurdjate ehitamist jpm.

29 projektist 13 valis Euroopa Komisjoni president Romano Prodi nimekirja, kuhu kuuluvad need ettevõtmised, millega saab alustada enne 2006. aastat. Rail Baltica jäi Moppeli sõnul Prodi esialgsest nimekirjast välja ilmselt seetõttu, et 2006. aastaks saab sellest parimal juhul valmis paar eeluuringut. Rail Baltica kuulub nende projektide hulka, mis võetakse ette teises järgus, st ehitus peab algama enne 2010. aastat ning valmima 2020. aastaks.

Prodi visioonis võiks tähtsaimate projektide puhul kasutada 30 protsendi ulatuses ELi raha, poole paneksid liikmesriigid ise ning ülejäänud summa tuleks erasektori investeeringutest.

Hetkel kuum