11. november 2003 kell 22:00

Trendikas mööbel = paindlikud lahendused

Kauplustes ringi käies võib märgata, et enam ei pakuta niivõrd konkreetseid valmiskomplekte, kui pigem tooteseeriaid, kus igaüks saab vastavalt maitsele ja vajadustele mitmeid elemente omavahel kombineerida. Tänapäevase mööbli märksõnadeks on mobiilsus, mugavus ja värvid. Varasemast enam osutatakse tähelepanu mööbli metallkonstruktsioonile, et ka lauaalune esteetiline välja näeks.

Peamised uuendused saavutatakse visuaalse disainiga: opereeritakse vormi, materjali ning proportsioonidega. Väga hinnatud mobiilsust on raske pidevalt juurde saada, sest kõikvõimalikud uued konstruktsioonid tähendavad suuri hinnahüppeid, tõdeb Erik Olle. Näiteks juba mitu aastat müügil olnud kõrguse elektroonilise reguleerimise võimalusega laudadele on väga väike nõudlus, kaupluste hinnangul just kõrge hinna tõttu. Olle ei olegi rahul sellega, et sageli jätab mööbel mulje suuremast mobiilsusest, kui ta tegelikult võimaldab. Näiteks on eri värvide ja kujudega kombineeritav lisalaud sageli lauakarkassi külge kinnitatud ning seda ei saa lihtsalt ühest kohast teise liigutada.

Ümaraid lauanurki on mööblitööstuses küll juba mõnda aega kasutatud, Tiiu Truusi hinnangul on see aga ikka kena ja annab kontorile endisaegsest hoopis erineva varjundi. Elegantne on ka klaasi kasutamine näiteks lisalaua puhul, kuid samas on see nii kontori luksus kui ka nuhtlus, sest vajab meeletult puhastamist. Ka riiulite-kappide osas on mindud suure varieerimise võimaluse suunas. Olemas on standardkarkass, millele ostja saab ise valida vajaduse järgi lahtiseid riiuleid, kinniseid kapibokse, samuti kapi sisse vajalikke vahesid.

Töötooli puhul on esmatähtis mugavus, et töötaja vale kehahoiakuga oma tervist ei rikuks. Olle ja Truus on rõõmsad, et üha rohkem tööandjaid on hakanud sellest aru saama. Samuti osutatakse enam tähelepanu vastupidavusele, sest odavad toolid ei pea ohtra kasutuse korral vastu enam kui ühe aasta.

Olle ja Truus leiavad ühiselt, et Eesti mööblitootjate trendtoodete puhul on sageli see viga, et neid ei jõuta korralikult välja töötada ? siis ongi tulemus pealt kena, kuid konstruktsioon nõrk või puudustega. Pikk tootearendus tõstab aga ka toote hinda.

Autor: Merike Teder

Hetkel kuum