Ülo Toomsalu • 20. november 2003 kell 6:55

EPL: USA suursaadik naeruvääristas Tartus GMO-toidu vastaseid

USA suursaadik Eestis Joseph Michael DeThomas nimetas eile geneetiliselt muundatud toiduainete (GMO) vastu võitlevaid inimesi kitsa silmaringiga tagurlasteks.

Eesti Põllumajandusülikoolis (EPMÜ) peetud loengus keskendus DeThomas geneetiliselt muundatud toiduainete positiivsele mõjule ning leidis, et nii Euroopa Liit kui ka Eesti peaksid lõpetama nende vastu võitlemise ning nautima teaduse saavutusi, kirjutab Eesti Päevaleht.

?Eesti peab mõtlema, millises Euroopa Liidus ta tahab olla. Euroopa Liit teadupärast kardab muutusi ning paraku kardetakse muuta ka põllumajanduse tavasid,? rääkis DeThomas. Oma kõnes rõhutas suursaadik korduvalt, et inimestel ei maksa karta geneetiliselt muundatud toiduaineid, sest nende söömisega ei kaasne riski.

?Kindlasti on suurem risk Tallinnast autoga Tartusse sõita kui muundatud toitu süüa,? tõi DeThomas näite. Siiski tunnistas suursaadik, et muundatud toiduaineid on uuritud vähe ning teadmata on nende pikemaajaline mõju.

EPMÜ auditooriumisse olid DeThomase esinemist kogunenud jälgima ka muundatud toiduainete vastased. Pärast suursaadiku sõnavõttu vaatasid Eestimaa Looduse Fondi inimesed (ELF) nõutute nägudega üksteisele otsa ning möönsid, et tegemist oli ääretult hästi ettevalmistatud ühekülgse ja populistliku loenguga.

?Täpselt selline tunne oli loengut kuulates, nagu üks fanaatiline kirikuõpetaja räägiks oma usust,? kirjeldas suursaadiku esinemist ELFi ridadesse kuuluv Robert Oetjen. Kõige rohkem häirisid teda DeThomase süüdistused muundatud toidu vastaste pihta.

?Kas ma tõesti olen vastutustundetu, kui ma kaitsen loodust?? küsis Oetjen. ELFi aktivistide sõnul ei saa USAs tehtud lühiajaliste uuringute põhjal väita, et riske ei kaasne.

Hetkel kuum