Artikkel
 • Kuula
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Et tehasesse jõuda, peab teadus popiks muutuma

  Ajal, mille parema meelega tahaks unustada, rippusid ENSV tehasetsehhides, kontorites ja parteibüroodes plakatid: ?Lahkudes ruumist kustuta valgus!? See pidi meenutama riigialamale, et isegi elekter pole jumalast antud. Samal ajal pühendati lugematuid pleenumeid, kongresse ja nõupidamisi küsimusele, miks teaduse saavutused tootmisesse ei jõua.
  Sama küsimus on meile pärandunud tänaseni. Miks Eesti firmad ei juuruta Eesti teadust? Et midagi juurutada, peab olema see miski, mida juurutada, ja see koht, kus juurutada. Kuid neist kahest veel ei piisa.
  Siia ongi teaduskoer maetud. Mõne aasta eest Tartu teadlaste poolt avastatud tervendav piimhappebakter ME-3 leidis lõpuks tee Eestis toodetud piimatoodetesse. Tallinna Piimatööstus lisab seda oma Helluse nime all müüdavasse kaupa. Ka Võru juustutootjad hakkasid bakterit ühte oma juustu lisama. Kuid seda seni, kuni tööstuse ostis ära Valio. Tollel on oma, Soome bakter. Ning Eesti oma pole vaja. Võib arvata, et ME-3 on Tallinna piimatööstuse toodangus senikaua, kuni omanikud ei vahetu näiteks rootslaste vastu, kel kindlasti on mingi oma bakter.
  See näide kinnitab, et loosung ?raha ei tunne rahvust? ei vasta päris tõele. Tunneb ikka küll, ja mida suurem on konkurents, seda enam. Konkurents suureneb üha ka teadusturul. Kui ENSV aegadel ei jõudnud teadustulemus rakenduseni majanduse mannetuse tõttu, siis nüüd ei jõua teadustulemus rakendusse ? majanduse mannetuse tõttu! Enne seisnes mannetus konkurentsipuudusest tingitud ahistavate reeglite tekitatud saamatuses, nüüd aga konkurentsi poolt tekitatud rahanappuses.
  See tõde nähtub ka Eesti teaduse hindamisest ehk evalvatsioonist, kus meie teaduse taset hindasid viimase nelja aasta jooksul maailma eksperdid. Kõige kõrgema hinde said teadusrühmad, kelle töö tulemused on jõudnud teadusajakirja Nature tasemega ajakirjade lehekülgedele. Kõige enam hinnatud teadused on täppisteadused ? füüsika, keema, matemaatika, aga ka molekulaarbioloogia. Teiselt poolt hinnati kõrgelt ka Eesti kunsti- ja kirjandusteadust. Kuid nagu Tartu Ülikooli professor Jüri Allik evalvatsiooni tutvustamisel tähendas, pole eri teadusharusid siiski hindamise abil objektiivselt võimalik võrrelda. Küll aga saab hinnata teadusharus töötavate eri töörühmade taset.
  Nii et maailma tasemel mõttejõudu Eestis on. On ka tehnikateadustes. Siin jõuamegi ühe hädani, milleks ? üllatav küll ? on rahanappus. Alafinantseerimist rõhutasid peaaegu kõigi evalveerimisrühmade kokkuvõtted.
  Teiselt poolt pole väikeettevõtlusel piisavalt raha, et teadustulemusi osta. Suurettevõtlus aga kasutab mõistagi oma rahaallikate päritolumaade tippteadmisi. Nõnda tuleb Eesti teadusel piirduda suuresti alltöövõtjana töötamisega. Sest nagu mainis akadeemik Peeter Saari, teadus on üha enam muutumas ?õubisniseks. Ja see ?õu pole odav. Siin ongi koht, kus riik saaks appi tulla. Abi seisneb mõistmises, mis tähendab teaduspõhiste teadmiste väärtustamist. Muidugi on teadus avalik institutsioon ning sestap ka ise kohustatud ühiskonnale oma töö tulemustest teada andma. Just teaduse teavitamise süsteem käivitati Soomes aastakümneid tagasi, millele järgnes teaduse usin sissetung tööstusesse.
  Siiani puudub Eestis igasugune teaduse teavitamise süsteem. Kui Euroopa Teadusfond rahastab ka avalikkuse teavitamise programme, siis ei Eesti Teadusfond ega teadusasutused selliseid vahendeid ette ei näe. Raha on niigi vähe, arvatakse. See aga on surnud ring. Kuni ei murta arvamust, et ühiskond ei väärigi teadustulemuste populariseerimist, pole ka loota, et meil teaduse rahastamine palju üle praeguse 0,7 protsendi SKPst tõuseb. Miks peakski, kui teadus ise endast lugu ei pea?
  28. novembril kohtus Euroopa teadusvolinik Philippe Busquin Euroopa Liidu (EL) liitujariikide ametnikega. Jutuks tuli EL teaduse rahastamise kuues raamprogramm. Liitujariikide osalus selles on üsna väike, taotlustest vaid 13 protsenti. Ning taotlejatest said raha samuti 13 protsenti. Liikmesriikide jaoks oli see protsent 20.
  Novembri viimasel nädalal toimus Stockholmis biotehnoloogia alane mess ja teaduskonverents. Sellel osales ka Eesti Geenikeskus. Avaral stendil tutvustati Eesti biotehnoloogiat ja seda rakendavaid Eesti firmasid. Kuid mess oli nagu ikka suur ja lai ja seal sõelus mitte sadu, vaid tuhandeid inimesi. ?Ei saa paigal istuda, rohkem tuleb ikka ise ringi käia,? kinnitas geenikeskuse koordinaator Rain Eensaar.
  Nõnda on ka teadustulemuse tehasesse jõudmise eelduseks, et ei istuta ainult oma laboris. Ühiskond peab tajuma, et teadus on midagi olulist. Mitte ehk nii oluline kui jalgpall, aga midagi sellist, milleta isegi jalgpallile kaasaelamine kehvemaks muutuks. Et ruumis saaks ikka valguse sisse lülitada.
  Autor: Tiit Kändler
 • Hetkel kuum
Olev Remsu: Eesti piir ja Hiina müür. Teeks äkki ise ühe leppe?
Otsesuhted ja kokkulepped Hiinaga tundub midagi ilmvõimatut, kuid pragmaatiline diil oleks äkki meilegi lahendus, just julgeolekut silmas pidades, kirjutab kirjanik Olev Remsu.
Otsesuhted ja kokkulepped Hiinaga tundub midagi ilmvõimatut, kuid pragmaatiline diil oleks äkki meilegi lahendus, just julgeolekut silmas pidades, kirjutab kirjanik Olev Remsu.
Suur analüüs: üks vana strateegia aitab laisal investoril turgu edestada
Investorid otsivad pidevalt head strateegiat, et anda oma portfellile hoogu. Üks lihtsamini mõistetav on Dow’ koerte strateegia, mis sobib laisemale investorile.
Investorid otsivad pidevalt head strateegiat, et anda oma portfellile hoogu. Üks lihtsamini mõistetav on Dow’ koerte strateegia, mis sobib laisemale investorile.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Graafikud: võrdle, kuidas sinu maakonnas ärid hakkama saavad
Kogu Eesti tundis 2023. aastal, kuidas majanduslikult keeruline aeg tegi oma töö. Ettevõtete koondamiste ja pankrottide tagajärjel vähenes töökohtade arv ja suurenes töötute hulk. Kuigi palgakasv jätkus, oli see hulga väiksem kui aasta varem. Vaatluse alla võtsime sel korral kaks maakonda, mis jäävad Harjumaalt ja Tallinnast vaadates Eesti teise otsa: Valgamaa ja Võrumaa. Need naabermaakonnad külgnevad Läti­ piiriga, mis võiks anda vähemalt geograafilise eelise ekspordiks.
Kogu Eesti tundis 2023. aastal, kuidas majanduslikult keeruline aeg tegi oma töö. Ettevõtete koondamiste ja pankrottide tagajärjel vähenes töökohtade arv ja suurenes töötute hulk. Kuigi palgakasv jätkus, oli see hulga väiksem kui aasta varem. Vaatluse alla võtsime sel korral kaks maakonda, mis jäävad Harjumaalt ja Tallinnast vaadates Eesti teise otsa: Valgamaa ja Võrumaa. Need naabermaakonnad külgnevad Läti­ piiriga, mis võiks anda vähemalt geograafilise eelise ekspordiks.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Nädala lood: lennujaamas valitseb aastaid üks firma, linnaasutuses paljastati bardakk
Lõppeva nädala olulisemate lugude hulka sattusid nii Tallinna linnasutuse kohta tehtud audit, lennujaamas ligi kümme aastat miljonite eest koristustöid endale haaranud üks firma ja Äripäeva investoriküsitlus.
Lõppeva nädala olulisemate lugude hulka sattusid nii Tallinna linnasutuse kohta tehtud audit, lennujaamas ligi kümme aastat miljonite eest koristustöid endale haaranud üks firma ja Äripäeva investoriküsitlus.
Kas rohepööre tähendab eurokommunismi? Või on see lihtsalt üks utoopia?
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Volkswagen Golf 50: kuidas Põrnika järeltulijast kujunes hea auto mõõdupuu
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Eesti 200 saab Tallinnas kaks abilinnapea kohta
Tallinna linna uues võimukoalitsioonis saab erakond Eesti 200 kaks abilinnapea kohta.
Tallinna linna uues võimukoalitsioonis saab erakond Eesti 200 kaks abilinnapea kohta.
Vene teetootja teeskleb tootmist Lätis, eestlased müüvad ja kehitavad õlgu
“Meile teatati, et meil on võimalik võtta Läti firmast, kes toodab, ja kuna tarbija on oodanud seda teed, siis ma ei näinud mingit probleemi, miks ei võiks osta Läti firmast ja Eestis müüa.”
“Meile teatati, et meil on võimalik võtta Läti firmast, kes toodab, ja kuna tarbija on oodanud seda teed, siis ma ei näinud mingit probleemi, miks ei võiks osta Läti firmast ja Eestis müüa.”