Aili Sandre • 2. jaanuar 2004 kell 11:01

Ühes ELi ettevõttes on keskmiselt kuus töötajat

Tallinna Tehnikaülikooli ettevõtlusprofessori Juhan Tederi sõnul on ühes Euroopa Liidu ettevõttes keskmiselt kuus töötajat.

Pooltes mikroettevõtetes pole peale ettevõtja enda (ja võib-olla tema pereliikmete) üldse töötajaid, kirjutab ettevõtlusprofessor Teder esmaspäeval ilmuvas kommentaaris.

Euroopa Liidus ning Norras, Islandil, Liechtensteinis ja ?veitsis (nn Euroopa-19) on Tederi sõnul kokku 20,5 miljonit ettevõtet ja vaid 0,2% neist on suured. Enam kui 20 miljonist ettevõttest (primaarsektorita) on 93% mikroettevõtted, s.o ettevõtted, kus töötajate arv jääb alla kümne. Väike- ja keskmise suurusega ettevõtteid (kuni 249 töötajat) kokku on 99,8%.

Keskmiselt suurimad on tubakatööstuse (161) ja väikseimad puidutööstuse ettevõtted (kuus töötajat). Tööstus- ja transpordiettevõtted on keskmiselt suuremad kui teenindus- või kaubandusettevõtted, kuid ka sama haru sees on riigiti suuri erinevusi. Näiteks keskmises tööstusettevõttes on Luksemburgis 37 ja Iirimaal 31, Itaalias aga vaid kaheksa töötajat.

Hetkel kuum