Aili Sandre • 2 jaanuar 2004

Ühes ELi ettevõttes on keskmiselt kuus töötajat

Tallinna Tehnikaülikooli ettevõtlusprofessori Juhan Tederi sõnul on ühes Euroopa Liidu ettevõttes keskmiselt kuus töötajat.

Pooltes mikroettevõtetes pole peale ettevõtja enda (ja võib-olla tema pereliikmete) üldse töötajaid, kirjutab ettevõtlusprofessor Teder esmaspäeval ilmuvas kommentaaris.

Euroopa Liidus ning Norras, Islandil, Liechtensteinis ja ?veitsis (nn Euroopa-19) on Tederi sõnul kokku 20,5 miljonit ettevõtet ja vaid 0,2% neist on suured. Enam kui 20 miljonist ettevõttest (primaarsektorita) on 93% mikroettevõtted, s.o ettevõtted, kus töötajate arv jääb alla kümne. Väike- ja keskmise suurusega ettevõtteid (kuni 249 töötajat) kokku on 99,8%.

Keskmiselt suurimad on tubakatööstuse (161) ja väikseimad puidutööstuse ettevõtted (kuus töötajat). Tööstus- ja transpordiettevõtted on keskmiselt suuremad kui teenindus- või kaubandusettevõtted, kuid ka sama haru sees on riigiti suuri erinevusi. Näiteks keskmises tööstusettevõttes on Luksemburgis 37 ja Iirimaal 31, Itaalias aga vaid kaheksa töötajat.

Hetkel kuum