Peeter Raidla • 5. jaanuar 2004 kell 11:14

Siseministeerium: Eesti Päevalehe väited ei vasta tõele

Siseministeerium lükkas ümber tänases Eesti Päevalehes avaldatud väited, nagu oleks riik jätnud viimase kolme kuu sünnid ja surmad registreerimata.

Ministeerium kummutas ka väited, nagu ei kehtiks surmatunnistused. Siseministeeriumi rahvastiku asekantsleri Einike Uri kinnitusel kätkab riik rahvastikuandmete kogumist senisel viisil ning inimese jaoks ei ole sündide ja surmade registreerimise juures midagi muutunud. Avalduse vormides on avaldaja jaoks kohustuslikud andmeread ja vabatahtlikult statistika jaoks täidetavad andmeread. Vastavalt isikuandmete kaitse seadusele on inimese enda otsustada, kui palju ja milliseid statistilise väärtusega eraelulisi andmeid ta riigile avaldab.

Andmeid perekonnasündmuste kohta registreeritakse elektrooniliselt peetavasse rahvastikuregistrisse ja need jäävad alles ka kahel pabereksemplaril, millest üks jääb maavalitsusse, teine siseministeeriumi rahvastiku toimingute osakonda. Rahvastikusündmuste registreerimine jätkub, kuid viimastel kuudel ei ole statistikaamet õigusliku aluse puudumise tõttu saanud rahvastikuandmeid isikustatud kujul töödelda.

Sündide, surmade, abielude, lahutuste ning ees- ja perekonnanime muutmiste kohta tehtavad aktid kantakse rahvastikuregistrisse ning perekonnaseisutunnistused (nt surmatunnistus) on erinevalt artiklis väidetust seaduslikud ja kehtivad, öeldakse siseministeeriumi pressiteates.

Rahvastiku toimingute osakonna juhataja Enel Pungase kinnitusel on jaanuari keskpaigaks siseministeeriumil kontrollitud andmed detsembris registreeritud sündide ja surmade kohta.

Hetkel kuum