Skulptuurist ja veest inspireeritud muusika

Kersti Inno 23. jaanuar 2004, 00:00

Neist värskeim, maailmaesiettekandele tulev teos Erkki-Sven Tüüri ?Aqua? (Vesi) sündis helilooja ja dirigendi ühiselt vastu võetud uusaastast Hiiumaal. Võib nõustuda heliloojaga, et pala pealkiri on mitmetähenduslik. Millega selle kuulaja oma kõlamuljeid suhtestab, on väga individuaalne. Kas on see vesi kui üks neljast elemendist, ürgookean, õnnistav vihm, hävitav uputus, lihtsalt puhas vesi kaevus, oaasis keset kõrbe või pühitsetud vesi

Erkki-Sven Tüür: ??Aqua? on minu jaoks keskendumine ühele teatud kompositsioonitehnilisele aspektile. Seda nn vektoriaalset printsiipi olen rakendanud järjest teadlikumalt paari viimase aasta jooksul ja ?Aqua? on allutatud ainult ühele teatud ?geneetilisele koodile.?

Erkki-Sven Tüürist kolm kuud vanema ?oti helilooja James MacMillani teos ?A Meditation on Iona? on loodud 1996. aastal koostöös skulptor Sue Jane Tayloriga. See on kahe kunstniku portree ?otimaa läänerannikul asuvast Iona saarest, kuhu 6. sajandil tuli iiri preester Püha Columba ja rajas saarele noorte vaimulike kooli. Kunstnikke vaimustasid teose loomisel nii saare vapustav ilu kui ka selle religioossed assotsiatsioonid.

Arvo Pärdi ?Lamentate? sooloklaverile ja orkestrile (2003) sündis Londoni Tate Modern galerii tellimusel ning inspireerituna Anish Kapoori hiiglaslikust 135 meetri pikkusest ja 35 meetri kõrgusest veripunasest skulptuurist Marsyas.

Pärti inspireeris Kapoori teose traagika: ?Minu esimene mulje oli: ma seisan elavana omaenda keha ees ning olen surnud ? nagu ajanihkes, tulevikus ja olevikus üheaegselt. /?/ Ja nii kirjutasin ma lamen-tatsiooni mitte surnute, vaid meie, elavate jaoks ? meie jaoks, kellel pole lihtne toime tulla maailma valu ja kannatusega.?

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 09:23
    Otsi:

    Ava täpsem otsing