Alanud nädalal tõuseb bensiini hind

Peeter Raidla 26. jaanuar 2004, 00:00

?Mingit ?okihinda me ei kehtesta, üle 50 sendi bensiiniliitri hind ei tõuse,? tunnistas Statoil Eesti peadirektor Epp Kiviaed. ?Konkreetse otsuse langetame esmaspäeva hommikul juhtkonna koosolekul.?

Neste Eesti peadirektor Indrek Kaju oli veelgi napisõnalisem, loobudes igasugustest kommentaaridest võimaliku hinnatõusu kohta. Küsimusele, kas ka Neste täna bensiini hinda tõstab, vastas Kaju: ?Ma ei kommenteeri.?

Alexela Oili jaemüügijuht Aivar Räim tõdes, et vajadus hinnatõusu järele on juba pikemat aega, ehkki keegi pole seda sammu veel ette võtnud.

?Konkurents, eriti Tallinnas, on äärmiselt tihe, sellest ka praegune madal hinnatase,? ütles Räim. ?Kui turuliidrid hinda tõstavad, läheb Alexela sellega kindlasti ka asa. Meie ise oma turuosaga ei suuda hindu juhtida.?

Hinnasõda Eesti bensiiniturul algas 2001. aasta kevadel, mil juhtivad kütusemüüjad alustasid agressiivset klientide hõivamise poliitikat. Juhtrolli selles sõjas on etendanud just Neste ja Statoil. Läinud aasta lõpukuudel pole suuremaid hinnakõikumisi siiski olnud ning alanud nädal tõotab selles vallas taas pingeid kruvida.

Kui uskuda Statoil Eesti juhi sõnu, siis enam kui kroonist bensiini hinna tõusu lähipäevil siiski ei tule, ehkki mitmed analüütikud on seda ennustanud. Järsk hinnatõus jääb ilmselt ikkagi ootama 1. maid, mil autokütuse aktsiis tõuseb krooni võrra ning mis koos käibemaksuga lisab bensiiniliitri hinnale automaatselt 1 krooni ja 18 senti.

Äripäeva börsitoimetuse juht Tõnis Oja juhtis oma eelmise nädala analüüsis tähelepanu sellele, et Eesti jaemüügiturul on samalaadselt USA turuga aktiivsem hinnalangetamisperiood just kevadel ja sügisel, sest tarbimine on siis väiksem ning turuosa laiendada veidi lihtsam. Enne kevade saabumist, jaanuaris-veebruaris, mil laovarude kahanemine on küllaltki tavapärane nähtus, kergitatakse aga hinda. Seega võib alanud nädalal meid ees ootavale bensiini hinna tõusule järgneda mõne kuu pärast taas langus, et siis maist aktsiisitõusu survel uuesti kerkida.

Samas on teada, et lisaks turuvõitluse mõjutavad bensiini jaehinda ka nafta hind maailmaturul ning dollari kurss. Alexela Oili üks juhte Aivar Räim toonitas, et kütuse hind maailmaturul oleks eeldanud hinnatõusu Eestis juba varem.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. December 2011, 19:34
Otsi:

Ava täpsem otsing