Ülo Toomsalu • 12. veebruar 2004 kell 6:24

PM: Ülikoolil on lootust Vene keisri antud Toomemägi tagasi saada

Tartu Ülikool saab tagasi 1799. aastal keiser Paul I kingitud ning nõukogude võimu poolt natsionaliseeritud Toomemäe.

Sedakorda pole kinkijaks mitte riik, vaid hoopis Tartu linn, kirjutab Tartu Postimees.

Selleks, et ülikool saaks kokku umbes 13 hektarit krunte Toomemäel tagasi, peab linn seni reformimata riigimaa kõigepealt munitsipaliseerima.

Keskkonnaminister Villu Reiljani läinud aasta lõpus ülikoolile lähetatud kirjas seisab, et osa Toomemäe kruntide kohta, mida ülikool taotleb, on eraisikud teinud tagastamistaotlused, mistõttu riik ei saa kõiki nõutud krunte ülikoolile anda.

Kui aga Tartu linn taotleks Toomemäe sotsiaalmaana munitsipaalomandisse, oleks võimalik eraisikute tagastamistaotlused rahuldamata jätta.

Postimehele teadaolevalt on keskkonnaministeeriumi ametnikud kinnitanud riigi valmisolekut Toomemägi Tartu linnale anda.

Selleks on siiski vaja ka vabariigi valitsuse otsust. Kui Toomemägi on munitsipaliseeritud, saab Tartu selle omakorda anda ülikooli omandusse. Ka linn on nõus maa munitsipaliseerima ning seejärel ülikoolile andma.

Algselt kuulus Toomemägi tervikuna ülikoolile, kuid 19. sajandil on müüdud selle servast krunte ka eraisikutele. Pirogovi platsi ja Lossi tänava äärset maad on teiste hulgas tagasi taotlenud ka skandaalse poliitiku Arne Otteri ema.

Ülikooli kinnisvaraarvestusteenistuse juhataja Erki Tamme hinnangul ei ole ülikoolil seoses Toomemäega mingeid ambitsioonikaid plaane, pigem on tegu sümboliga, mis on ülikooli ajalooga lahutamatult seotud.

Hetkel kuum