Ühispangal oli mullu rekordaasta

Liis Kängsepp 16. veebruar 2004, 00:00

Ühispanga eelmise aasta puhaskasum oli 542,7 miljonit krooni, 2002. aastal saadi kasumit vaid 379,2 miljonit. Panga tegevuskasum kasvas 18%, 620,1 miljoni kroonini. Uue rekordi lõi ka suurim tegija turul, Hansapank, teenides eelmisel aastal puhaskasumit 2,05 miljardit krooni, vastukaaluks tunamullusele 1,9 miljardile kroonile.

?Ühelt poolt päike paistab ja ilm on ilus,? iseloomustas Eesti Ühispanga president Ain Hanschmidt olukorda majanduses. Tema sõnul oli 2003 suurepärane aasta, millega peab igati rahul olema. ?Aga teiselt poolt, kui vaadata rahvusvahelist olukorda, tundub selline juuli või augusti ilm olevat, mil äike võib ootamatult sisse lüüa.?

Samaväärselt head aastat ootab Hansapanga Eesti peadirektor Erkki Raasuke, kes samas loodab, et Euroopa Liiduga liitumine pankade kasumile negatiivselt ei mõju. ?Ei ole põhjust arvata, et hullem aasta tuleb,? sõnas Raasuke. ?Pigem toob 1. mai majandusse pisut elavnemist.?

Ühispanga tuludest kasvas eelmisel aastal enim teenustasu kasum ? 25,1%, 357,2 miljoni kroonini. Lõviosa sellest andis elektrooniliste pangatoodete osakaalu kasv. Kõigist pangamaksetest oli 96% elektroonilised maksed, kusjuures aastaga on internetipanga U-Neti kasutajate arv peaaegu kahekordistunud.

Panga laenu- ja liisinguportfell kasvas aastaga 4,3 miljardit krooni, olles detsembri lõpus 20,7 miljardit krooni. ?Inimesed on hakanud korralikumalt laenusid tagasi maksma,? põhjendas Hanschmidt. ?Meie jaoks oli see meeldiv üllatus.?

Hea oli eelmine aasta ka Ühispanga emafirmale, panganduskontsernile SEB Group, mille puhaskasum kasvas eelmisel aastal 7%, ligi 10 miljardi Eesti kroonini.

Hanschmidti sõnul tuleb tänavune aasta analoogiline eelmisega, kuid tuleb siiski olla ettevaatlik ja tähelepanelik ? USAs näivad asjad liikuvat paremuse poole, kuid Saksamaa ei näita veel tõusutrendi. Sel aastal loodab Hanschmidt Ühispanga kasumit kasvatada, aasta lõpuks tahetakse klientide arvu kasvatada vähemalt 20 000 võrra, 600 000ni.

SEB Balti ja Poola divisjoni juht Mats Kjaer ütles, et on rahul Ühispanga ja kogu piirkonna tulemustega. ?Me oleme rahul saavutatud tulemusega, see on 21 protsenti suurem 2002. aasta omast,? ütles Kjaer.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing