Antropovite firma platsil tegutsesid kütusepesijad

Sirje Niitra 23. veebruar 2004, 00:00

Moe ja Rakvere piiritusetehaseid juhtiv tuntud ärimees Arvo Antropov ja tema noorem poeg Artur omandasid Tapa Transi aktsiad 2002. aasta algul ja müüsid need praegu kütusepesus süüdistatuna vahi all olevale Nikolai Teele eelmise aasta augustis. Robert Antropov sai Eesti politsei juhiks paar kuud varem.

Tolliametile oli juba eelmise aasta kevadel teada, et Tapa autobaasi territooriumil käib pikemat aega must kütuseäri.

Tolli- ja maksuameti järelevalveosakonna peaspetsialisti Enn-Toivo Annuki hinnangul ei saanud selline tegevus toimuda omanike teadmata, sest autod kütusega vurasid päev läbi sisse-välja. Seni on aga kõik tunnistajad viidanud vaid ühele mehele ? Nikolai Teele, mistõttu tema on ka pooleks aastaks vahi alla võetud.

Arvo Antropov ütles, et tema ajal ei toimunud mingit uurimist ja teda pole ka nüüd üle kuulatud. Küsimusele, kas talle kuulunud autobaasi maa-alal oli kaks suurt taraga piiratud tsisterni, vastas ta: ?Seal võis olla, aga ma ei tea, kas oli.? Antropov ütles, et autobaasi juhtimises ta ei osalenud, käis algul baasis tihemini kohal, hiljem harvem ega tea, et seal midagi kahtlast oleks toimetatud.

Nikolai Tee kohta ütles Antropov algul, et ei tunne teda, kuid helistas hiljem tagasi, et vaatas müügipabereid ja leidis sealt ostja kohalt Tee nime. Autobaasi ostis piiritusekuningaks ristitud Antropov enda sõnul, kuna talle tehti selline ettepanek ja oli lootus see jalule upitada, kuid see ei õnnestunud. Küsimusele, mis ta tundis, kui kuulis solkkütuse tootmisest Tapa Transi territooriumil, kostis Arvo Antropov, et esialgu ehmatas see teda: ?Oli selline kartus, et äkki ikka seotakse see lugu minuga, ehkki ma eelmise suve lõpust ei tea sellest ettevõttest midagi.?

Politseiameti peadirektor Robert Antropov vastas Äripäeva saadetud küsimustele, et ta ei ole seotud oma isa ja venna äridega. ?Usun, et nad ise annavad oma äri kohta ammendavaid vastuseid,? lisab ta.

Küsimusele, kas tema perekonna seotus asjaga ei takista juhtumi objektiivset uurimist, vastas politseijuht, et sellega tegeleb tolli- ja maksuamet. Uurimist reguleerib tema sõnul menetlusseadustik ja järelevalvet selle üle teostab prokuratuur, mis peab tagama ka uurimise objektiivsuse.

Siseminister Margus Leivo, kommenteerides politseijuhi Robert Antropovi isa ja venna võimalikku seotust salakütuseäriga: ?Esiteks, ma ei tea sellest asjast mitte midagi. Teiseks, võib arvata, et uurimise sellises faasis pole isikute suhtes süüdistusi ega kindlaks tehtud süüd. Ja süü, kui see kunagi tuvastatakse, ei laiene sõpradele, tuttavatele ja sugulastele.?

Kaitsepolitsei komissar Olari Valtin: ?Antropovite seotuse kohta pole kaitsepolitseile materjale eraldatud.?

Tapa autobaasi territooriumil valitses eile vaikus. Autobaasi väravatest mõnekümne meetri kaugusel asuv tankla oli suletud ja tankla värav tolli poolt kinni pitseeritud.

Tankla, kus tolli andmetel toimus ahjukütuse pesu, on paarikümnest mahutist koosnev kompleks. Osa mahuteid on vanemad, osa uuemad. Tanklal on eraldi koht, kust autobaasi autod saavad kütust tankida. See koht oli eile kinni.

Tankla valvur, kes oma nime ei nõustunud ütlema, rääkis, et ei oska öelda midagi võimaliku diislikütusepesu kohta. Valvur ütles, et baasi omanikud vahetuvad pidevalt, varem oli omanik ka Arvo Antropov, möödunud aasta suvest pole teda enam näha olnud.

Autobaasi vedude direktor Ilmar Müür ütles, et baasis on praegu 27 autot. Müüri sõnul sobis baasi territooriumil asuvas tanklas müüdud kütus autodele hästi.

Müüri sõnul lahkus varasem omanik Arvo Antropov möödunud aasta suvel. Tanklate juures algas tema sõnul aktiivsem tegevus möödunud aasta kevadel.

Autobaasi haldava firma OÜ Tapa Trans praegune juht Urmas Oras ütles, et tankla puhul on tegemist ASile FGN välja renditud autobaasi territooriumi osaga. ?Mina midagi näinud pole. Autod tulevad ja lähevad,? kommenteeris ta võimalikku kütusepesu.

Oras ütles, et tanklat haldava firma FGNi omaniku Nikolai Teega oli pidevalt ebameeldivusi. Probleemide sisu polnud ta nõus avalikustama. Antropovi kohta ütles Oras: ?Seda nime ma taha kuuldagi.? Antropovi omanikuks oleku ajal oli autobaasi lüpstud nagu lehma. ?Kõik müüdi maha,? ütles Oras.

Baasi eelmine juht Veiko Karp ütles, et andis FGNile rendile asfaltplatsi, leping sõlmiti 2002. aasta sügisel. Firma tegeles kütuse hulgimüügiga. ?Midagi kahtlast näha polnud,? jätkas Karp ja lisas, et kõik dokumendid olid korras. ?Sinna võidi tuua juba pestud kütust,? märkis ta.

Tapa autobaasis oli osa Eesti suurimast kütusepesuketist, mille töö maksu- ja tolliamet 7. veebruaril toimunud suuroperatsiooni käigus lõpetas.

Tolliametnikud leidsid operatsiooni käigus Tapa autobaasi territooriumil metalltara taga kaks 25tonnist tsisterni, millest üks oli kütusepesu juba lõpetanud, teises aga protsess parasjagu käis. Ära võeti 50 tonni kerget kütteõli, mis oleks diislikütuse pähe tanklatesse müüki läinud, ning kanistrid kütusepesuks mõeldud väävelhappe ja pesu käigus tekkiva jääkainega. Sellise tegevusega teenib maksude tasumata jätmise tõttu 3 krooni liitrilt. Ahjukütusest värvi väljapesemisel tekkiv kütus on kõrge väävlisisalduse ja halbade määrimisomadustega.

Enne Tapat oli analoogiline kütusepesu avastatud Valgamaal, pärast seda Laitses. Neis toodetud solkkütus oli müügil mitmel pool Eestis. Hinnanguliselt teenisid kütusepesijad aastate jooksul maksude tasumata jätmisega 15?20 miljonit krooni.

Kütusefirma FGN ainuomanik Nikolai Tee vahistati tema korteris, kinnipidamisel ta vastupanu ei osutanud. Tolli andmetel kahtlustati meest mustas kütuseäris juba 2002. aasta kevadel. Tal oli lisaks Tapa Transi territooriumil olevatele tsisternidele renditud kaks mahutit Tapal Männiku tanklas. Läbiotsimisel võeti ära kaks granaati ja püstol Glock, mille luba oli Teel olemas.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing