EPL: Sõõrumaa parteide suurim sponsor

25. veebruar 2004, 08:14

Eelmise aastaga tõmmati joon alla firmade sponsorlusele erakondadele ? ülekaalukalt suurim toetaja oli turvaimpeeriumi ESS looja Urmas Sõõrumaa.

Äriregistrile 1999. aastast esitatud erakondade ametlikud andmed näitavad, et suurärimehed toetasidkõiki suuremaid erakondi ning et ehitusfirmad ning kinnisvaraarendajad toetasid viimastel aastatel Tallinna võimuerakondi, kirjutab Eesti Päevaleht.

Tippudest langevad ansamblist välja vaid mõnevõrra üllatuslikult kolmanda koha saanud magusatööstur Oliver Kruuda, raudtee erastanud BRSi Eesti aktsionärid Ganiger Invest ning poliitikust ärimees Tõnis Palts. Kruuda toetas selgelt sarnaselt ehitusfirmadega Tallinna võimuerakondi ? Kesk- ja Reformierakonda, Ganiger raudtee-erastamise ajal võimul olnud kolmikliitu ning Palts endaga seotud erakondi.

Kümne suurema toetaja seas on avalikkusele kõige tundmatum Esmar Ehitus. Viimsis asuvat ettevõtet juhib Priit Post. Postile kuulub üsna suur firmadevõrk, näiteks kiiresti arenevate Viimsi ja Mähe vee-ettevõtted.

Peale Esmar Ehituse on Tallinna võimuerakondade suurtoetajate seas, eelkõige enne viimaseid Riigikogu ja omavalitsuste valimisi, ehitus- ja kinnisvaraarendusfirmad Ühendatud Kapital, Facio Ehitus, Estconde. Suurtest ehitajatest toetasid vaid Tiit Kuuli FCM Grupp Res Publicat, Rahvaliitu ja Mõõdukaid ning Toomas Annuse firmad Res Publicat, Isamaad ja Rahvaliitu.

2003. aasta trend oli vene ärimeeste tulek toetajate hulka, kes rahastasid peamiselt Res Publicat. Tuntud ja Eesti mõistes väga rikkad transiidi-ärimehed Anatoli Kanajev, Vladimir Volohhonski ja Maksim Liksutov suurtoetajateks aga saada ei jõudnud, sest enne keelati firmade toetused ära.
Laevaehituskuninga Fjodor Bermani firmad toetasid erakondi juba varem, kuid kokku jäid summad alla miljoni krooni.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing