Putin näitas võimu

Tõnis Arnover 26. veebruar 2004, 00:00

Samas laususid analüütikud nagu ühest suust, et selle kaugemat mõju Venemaa ärikliimale ei saa hinnata enne, kui uue valitsuse koosseis on teada. Üheks indikaatoriks peetakse seejuures reformijõudude juhi majandusminister Herman Grefi jätkamist uues valitsuses.

Putini sõnul näitas ta rahvale sellise käiguga oma kursivalikut pärast valimisi.

Senine Venemaa asepeaminister, 46aastane Viktor Hristenko juhib valitsust seni, kuni Venemaa Riigiduuma kiidab heaks presidendi esitatud uue peaministri. President Vladimir Putin lubas teha seda paari nädala jooksul, kuid vähesed usuvad, et see sünnib enne 14. märtsi valimisi. Võimalike peaministrikandidaatide seas mainitakse Hristenkot, keda siiski peetakse rohkem üleminekuaja tegelaseks, samuti Peterburi taustaga asepeaministreid Aleksei Kudrini ja Boriss Aljo?init ning kaitseminister Sergei Ivanovi.

Venemaa seaduste järgi oleks Mihhail Kasjanovi valitsus pidanud pärast valimisi niikuinii tagasi astuma. Samas annab Venemaa põhiseadus presidendile volituse tagandada valitsust millal tahes.

Ekspresidendi Boriss Jeltsini lähikonna ja oligarhidega seotud Kasjanovi mahavõtmist ennustati juba pärast eelmisi valimisi neli aastat tagasi. Ometi tegi Putin seda alles nüüd. President tunnistas sealjuures, et eelmisel aastal enam kui seitsmeprotsendilise majanduskasvu taganud Kasjanovi valitsust ei tagandata halva töö tõttu.

Järelikult on põhjusteks presidendi positsiooni tugevnemine ning oligarhide mõju alt vabanemise soov. Muu hulgas oli Kasjanov avalikult kritiseerinud naftafirma Jukos juhi Mihhail Hodorkovski suhtes kriminaalasja algatamist, väites, et see samm peletab välisinvestoreid Venemaalt eemale.

Vasakpoolsed on Kasjanovit süüdistanud liigses liberaalsuses, parempoolsed omakorda reformidega venitamises. President andis mõista, et uus valitsus kavatseb hakata ajama sotsiaalselt vastutustundlikumat majanduspoliitikat.

Valitsuse muutmise ja selle uue programmi võimalikult varase teatavaks tegemisega püüab Putin poliitikaanalüütik Boriss Makarenko arvates ennetada uue valitsuse loomisel paljude huvigruppide sekkumist.

?Putin soovib luua oma meeskonda. On arvata, et naftafirmade maksustamine suureneb ja riiklik kontroll majanduse üle suureneb, kui see on osa presidendi reformiprogrammist,? ütles Renaissance Capitali peaökonomist Roland Nash.

Venemaa majanduses domineerib endiselt nafta- ja gaasitööstus, mille osakaal SKTs on Venemaa statistika andmeil 9%, kuid Maailmapanga värske analüüsi kohaselt vähemalt neljandik.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing