Teistmoodi põrandad

Urve Iher 27. veebruar 2004, 00:00

Viimasel ajal on disainifriigid järjest enam hakanud eelistama ehedat betoonpõrandat. Betooni valatakse kontoritesse, kohvikutesse, kaubanduskeskustesse, üha enam kasutatakse seda ka kodudes.

Betoon iseenesest on vahva materjal, mis õnnestunud teostuse korral vastavas interjööris väga hästi mõjule pääseb. Samas ei tasuks betooni kasutamisega liiale minna. Oma olemuselt on tegemist ikkagi väga kõvast materjalist põrandaga, millel pidev viibimine jalgadele sugugi hästi ei mõju. Raske on elu sellel ette kujutada ka kodus, kus elavad väikesed lapsed.

Valatavad põrandad võimaldavad luua erinevaid mustreid ja värvilahendusi. Et monoliitbetoonist head põrandat saada, kulub aga päris palju aega ja energiat: lihtsamad ja kiiremad lahendused on epoksiidkatted ja -värvid ning tasandussegul põhinevad viimistlused. Näiteks Forbo kvaliteetsegudega on võimalik saada valatud, sile, tugev, tolmuvaba ning värviline betoonpõrand isegi ühe päevaga. Selleks tasandatakse põrand kiirkivineva ja tugeva tasandusseguga, mille pinnakihti puistatakse erivärvilisi mosaiikhelbeid. Segu konsistents ei lase helvestel sellesse uppuda vaid kivistumise käigus seotakse need pindmises kihis. Juba kolme kuni nelja tunni möödumisel võib põranda katta polüuretaanlaki või suuremate koormuste puhul epoksiidlakiga.

Erinevad lakid jätavad põrandale erineva läikega viimistluse ? võimalik on saada nii matti, poolläikivat kui läikivat pinda. Värvi ja mustri saab tekitada ka värvilise betoonisegu kasutamisega või puistates pinnakihti värvilisi helbeid. Helveste abil on võimalik põrandale ka erinevaid mustreid joonistada. Selleks tuleb neid ?ablooni abil puistada või kujundada muster erineva tihedusega.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 09:38
    Otsi:

    Ava täpsem otsing