10. märts 2004 kell 10:01

Argentiina aktsiaturg tegi ligi 6% hüppe

Argentiina börs tegi eile viimase üheteist kuu suurima tõusu, kuna riigi president otsustas Rahvusvahelisele Valuutafondile maksta ära 3,1 mld dollarise makse.

Argentiina börsi liikumisi kajastav Merval indeks tõusis 5,8%, tasemeni 1217,03 punkti. Tõusu juhtis uudisteagentuur Bloomberg andmeil riigi suurim erakätes olev pank Grupo Financiero Galicia. Aastaga on Merval indeks kosunud 117%.

Lõuna-Ameerika riigi president Nestor Kirchner on ähvardanud jätta IMFile maksmata, kui Valuutafond ei nõustu Argentiina ettepanekuga restruktureerida riigi 99 mld dollari eest maksejõuetuid võlakirju. Lisaks on Argentiina soovinud, et IMF poolt riigi kohta avaldatav majandusraport näitaks, et riigis toimub progress. Positiivse raporti alusel on Argentiinal võimalus enamus 3,1 mld dollari suurusest laenumaksest tagasi saada.

?Argentiina võla tagasimakse paneb riigi kui ka ettevõtteid keskmises ja pikemas perspektiivis optimistlikumasse valgusse,? ütles ABN Amro Asset Management fondivalitseja Marcelo Nicoletti. ?Nüüdsest Argentiina normaliseerib suurema tõenäosusega oma suhted välismaise finantskogukonnaga ja loob parema ärikliima,? lisas ta.

Pärast nelja aasta pikkust tagasiminekut kasvas Argentiina majandus esialgsete andmete põhjal 2003. aastal 8,4% . Selleks aastaks oodatakse keskmiselt 6,9%st tõusu, kuid töötuse tase peaks püsima sarnaselt läinud aastatega ülalpool kümne protsendi taset.

Hetkel kuum