USA Senat kukutas nafta hinna

Tõnis Oja 15. märts 2004, 00:00

Ameerika Ühendriikide Senati otsus blokeerida administratsioonil naftavarude soetamist riigi strateegilisse varudesse kukutas reede õhtul järsult nafta hinda. Rahvusvahelisel naftabörsil Londonis langes aprillilepingute hind 2 protsenti 32,33 dollarini barrel, New Yorgi kaubabörsil kukkus musta kulla hind päevasiseselt koguni üle 4 protsendi.

Senati üllatuslik otsus, mis oli lennukompaniide ja veoautotranspordi esindajate lobby-töö tulemus, ei pruugi alamkojas kinnitust saada. Analüütikud on Senati otsuse mõju suhtes skeptilised. Lisaks vähestele ?anssidele eelnõu läbiminekule Kongressis, arvavad paljud, et bensiini hinna languse jaoks tehti otsus liiga hilja. ?Selleks ajaks, kui eelnõu jõustub, on juba suvine autosõiduhooaeg juba alanud,? lausus uudisteagentuurile Reuters maaklerfirma Refco asepresident Nauman Barakat. ?Senati otsus on rohkem sümboolne,? arvas ka IFR Energy Services turuanalüütik Tim Evans.

Kuigi fundamentaalnäitajatele võib Senati otsus tõesti olla pea olematu, on selle psühholoogiline mõju olla suur. Juba pikemat aega on analüütikud hoiatanud, et nafta hind võib järsult kukkuda, kui spekulatiivsed riskihajutusfondid otsustavad kasumit võtta ja väljuda nn pikkadest positsioonidest, mis on kerkinud rekordilisele tasemele. See likvideerimine võib juba käia, sest üleeelmise nädala seisuga hakkas nafta pikkade positsioonide hulk juba kahanema.

Kuna nafta hinda kujundavad tulevikutehingud, siis oleneb see paljuski spekulatiivsetest riskifondides, milles nafta hinna tõusule panustajad sõlmivad ostutehinguid, mida nimetatakse pikkadeks positsioonideks. Need, kes panustavad langusele, sõlmivad müügitehinguid, mida nimetatakse lühikesteks positsioonideks.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. December 2011, 19:34

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing