PM: Riigi päästevahendite varust ei pruugi abi olla

24. märts 2004, 07:50

Riigi päästevahendid on niivõrd vananenud, et ei pruugi reaalses hädaolukorras kaitset pakkuda.

Kui suurt hulka inimesi ning millise aja jooksul suudab riik toita, katta ja kaitsta, ei avalikustata, sest riigi strateegiliste varude koostis ning kogused on kuulutatud riigisaladuseks, kirjutab Postimees.

Siseministeeriumi asekantsleri Kalev Timbergi sõnul on riigi päästevahendid paljuski pärit nõukogude ajast ning nende kasutusaeg hakkab lõppema. Samas lausus ta, et riigi strateegilise julgeolekuvaru koostis ja prioriteedid vajaks lähiajal ülevaatamist, sest need ei pruugi praegustele vajadustele vastata.

Päästevahendite reserv hõlmab endas eelkõige erinevaid kaitsevahendeid ja mõõteriistu, mida Timbergi sõnul ei jätku aga kaugeltki kõigile Eesti elanikele. Tema kinnitusel tuleb riigil uute päästevahendite soetamisse investeerida kümneid miljoneid kroone.

«Osa pääsevahenditest saab kasutada õppevahenditena, lõviosa neist läheb aga utiliseerimisele,» kinnitas Timberg. «Rahaprobleem on aga laiem.»

Toidu osas suudetakse inimestele tagada umbes poole aasta leivavili ning varustada nad lihakonservide ja soolaga. Kui palju konserve ja soola riigil tallel on, ei soostunud põllumajandusministeeriumi asekantsler Andres Oopkaup riigisaladusele viidates avaldama.

Kütusevaru on riigil olemas aga umbes kümneks päevaks ning hiljemalt 2010. aastaks tahetakse selle kogus viia 90 päevani. Praegu on poole kütusevaru soetamine pandud kütuse maaletoojate õlule ning teise poole tarvis otsib majandusministeerium konkursi korras ladustajat.

Kõige suurem saladuseloor varjutab aga riigi ravimivaru, mille kohta ei soostu sotsiaalministeerium sõnakestki lausuma..

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing