Ülo Toomsalu • 25. märts 2004 kell 6:12

PM: Saneerimine võimaldaks firmasid päästa

Pankrotiseadus sunnib majandusraskustes ettevõtteid pankroti puhul reeglina oma äritegevust lõpetama ja vara müüma, kuigi mitmeid ärisid võiks saneerida.

Pankrotihaldur Urmas Trossi hinnangul suunavad Eesti seadused maksejõuetuks muutuvat ettevõtjat liialt oma äritegevust lõpetama ja alustama pankrotimenetlust, kirjutab Postimees.

Tross märgib hiljuti kaitstud magistritöös «Saneerimine kui alternatiiv ettevõtte likvideerimisele pankrotimenetluses», et maksejõuetus või ähvardavad makseraskused iseenesest ei ole alati veel põhjuseks, et piirata ettevõtjal firma juhtimise ning vara valitsemise ja käsutamise õigust.

Eesti pankrotiseaduse alusel väljakuulutatud pankrotid tähendavad enamasti ettevõtte äritegevuse lõpetamist, inimeste koondamist ja vara müümist.

Samas on mitmeid ettevõtteid, kes suudaksid võlausaldajate kontrolli all oma tööd jätkata ja ettevõtte teatud aja jooksul raskustest välja tuua. Ettevõtte töö ümberkorraldamist tuleks alustada võimalikult vara ja võlausaldajate eest kaitstult.

Trossi arvates tuleks selleks Eestis kehtestada eraldi ettevõtete saneerimise seadus, mis võimaldaks saneerimismenetluse läbi viia sõltumatult pankrotimenetlusest.

Ettepanekut võiks võrrelda USAs laialt kasutatava pankrotikaitsega, nn paragrahv 11ga, mis pakub ettevõtjale kohtu kaudu võlausaldajate eest kaitset, kuid sisuliselt loetakse see ettevõte siiski pankrotis olevaks. Sarnane võimalus on seadustega antud ka Saksamaal ja Soomes.

Hetkel kuum