Ärklikorteri hubasus sõltub hästi paigaldatud katuseakendest

Enn Tosso 31. märts 2004, 00:00

Lokman ASi tootejuhi Andrei Doronini sõnul on pööningu väljaehitamisel tähtis küsimus, kas katuse aluskate on olemas ning millises seisus see on.

Nimelt pole kõik viilkatusealused mõeldud elamiseks. Paljud majad on ehitatud nii, et pööning on külm ning sellest käib tuul ja õhk läbi. ?See on selleks, et kui kusagilt vesi sisse juhtub jooksma või tekib kondensaat, siis tuuldub see pööningul varsti ära ega ohusta all olevaid eluruume,? selgitab Doronin.

Kui ärklikorrus kasutusele võetakse, siis peab katus täitma kindlat ülesannet: laskma välja kõik majas sees tekkiva niiskuse, mitte seda endasse imema ning kaitsma maja väljast ilmastiku eest, sõnab Doronin. ?Katuse soojustusel ning aluskattel on selles väga tähtis roll, mispärast asjatundjad soovitavad pööningu väljaehitamisel kaaluda ka lausa uue katuse ehitust,? avab Doronin pööningu väljaehitamise tagamaid.

Kuna katusekorrust ei saa tihti muidu valgustada kui katuseakendega, sõltub nende valikust palju. Olemasoleva hoone puhul tuleb arvestada katuse konstruktsiooni ja katte seisundiga. Rolli mängivad nii katuse kalle, sarikatevaheline kaugus ja sarikate olukord, samuti katusekattematerjal, katuse soojustus. ?Ekspertide hinnangul on olemasolevas hoones võimalik saavutada parim tulemus juhul, kui koos akendega saab katus uue katte, vajadusel paigaldatakse isegi uus katus. Mõranenud eterniidi ja puuduliku soojustusega katuse alla pole suurt mõtet eluruumi ehitada ning seda suhteliselt hinnaliste katuseakende abil valgustada,? ütleb Doronin.

Tallinna kultuuriväärtuste ameti muinsuskaitse osakonna juhataja Boris Duboviku sõnul tuleks enne pööningu ostutehingu sooritamist välja uurida hoone omandivorm, st kas tegu on müüja vallas- või kinnisvaraga. ?Muidu võib hiljem ilmneda, et pööning on maja kõigi korteriomanike ühine omand, ning säärasel juhul tuleb pööning tõenäoliselt eraldi välja osta,? räägib ta.

ERI Kinnisvara hindamiskomisjoni juhi Andres Tederi sõnul on katusekorrust mõtet välja ehitada suuremate linnade puitasumites, näiteks Tallinnas Kalamajas. Teder soovitab lisakorruse välja ehitada siis, kui selle ehitushind jääb alla piirkonna uute korterite hinnale. Kui hind on samal tasemel, on katusekortereid raske müüa.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 09:39
    Otsi:

    Ava täpsem otsing