Nafta hind kardab tootmise kärpimist

Raivo Sormunen 31. märts 2004, 00:00

Nafta hind hakkas eile tõusma, kui Saudi Araabia ja Al?eeria naftaministrid ütlesid, et Naftat Eksportivate Riikide Organisatsioon (OPEC) alandab tänasel kohtumisel nafta tootmiskvoote, kirjutas Bloomberg.

Saudi Araabia naftaminister Ali al-Naimi avaldas muret, et OPEC pumpab järgmisel kvartalil, kui Põhja poolkeral talv lõpeb ning nõudlus alaneb, liialt palju naftat.

Nafta brendisegu maikuu hind tõusis eile õhtul kella viieks Londoni Naftabörsil protsendi võrra tasemeni 32,05 dollarit barreli kohta.

Al-Naimi tõdes Viinis reporteritele, et kardab nafta ületootmist, mille tagajärjel nafta hind kokku kukub. ?Seda me aga ei taha,? lisas ta. Al-Naimi sõnul on turul hetkel juba nafta ületootmine ning see paisub teises kvartalis 0,8 mln barrelini päevas.

Lisaks toetas naftatootmise kärpimise otsust Al?eeria naftaminister Chakib Khelil, kes kinnitas, et riik alandab järgmisel kuul naftatootmist 10% võrra. Nafta tootmise kokkutõmbamise poolt on ka Liibüa.

?OPECil on tundlik ja raske ülesanne turgu balansseerida,? ütles Lorentzen & Stemoco analüüsiosakonna juht Finn Louis Engelsen Jr. ?Homsel (s.o tänasel ? toim.) OPECi koosviibimisel tõenäoliselt öeldakse, et naftatootmist OPECi riikides kärbitakse, kuid see viiakse täide juhul, kui on selge, mis suunas USA kütusenõudlus liigub,? lisas ta.

OPEC, mis pumpab kolmandiku maailma naftast, otsustab täna koosviibimisel, kas alandada homsest nafta tootmiskvooti 1 mln barreli võrra päevas, 23,5 mln barrelini päevas.

Möödunud nädalal langes naftabarreli hind 4,2%, kuna teised OPECi üheteistkümnest liikmest tõdesid, et Aasia kasvava nõudluse ja USA madalate kütuse laovarude pärast ei alanda grupp tootmiskvoote.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 14:19
    Otsi:

    Ava täpsem otsing