Maapanga laenunõuded avalikul pakkumisel

Anne Oja 01. aprill 2004, 00:00

Maapanga pankrotihaldur Maire Arm ütles, et avalikku müüki läinud Maapanga portfellis on 1483 laenunõuet. Laenudest on sissenõudmisel 1165 ehk umbes 77%. Nõuete portfelli rahalist väärtust ei soostunud Arm avaldama.

Kuus aastat tagasi sisaldas Maapanga bilanss 9750 laenu, millele lisandusid maha kantud laenud, võlakirjad ja mitmesugused muud nõuded. Laenuportfell kahanes pankrotiprotsessi käigus 8250 laenu võrra.

?Tagatistest ei anna me hetkel mingit infot ka müügist huvitatutele antavas nõuete üldinformatsioonis,? ütles Arm. ?Problemaatilisteks võiks hinnata kõik sissenõudmistega seotud laenud.?

Pooleliolevaid kohtumenetlusi tuleb laenuportfelliga kaasa umbes 390. Osa juhtumite puhul toimub mitu menetlust korraga, näiteks on põhivõlgnik pankrotis ja käendajad kohtus. Müüki ei lähe vaid need nõuded, kus pankrotihalduritel on vaja veel menetlustoiminguid teha, selgitas Arm.

Millised suuremad nõuded Maapanga pankrotivarasse praegu kuuluvad, pankrotihaldur ei avalda. ?See on seotud pangasaladusega,? põhjendas Arm. Nõuete koosseis ja suurus muutuvad pankrotivara müügi käigus laenude tagasimaksete võrra.

Enne lõplikke ostupakkumisi fikseerib Maapank nõuete seisu ja määratleb sellega ka müüdavate nõuete koosseisu.

Laenude põhilaekumistena sai Maapank 8. juunist 1998 kuni 31. detsembrini 2003 kokku 540 miljonit krooni. Müüki minevas portfellis kajastuvad mahakandmised ning mõned enne panga pankrotti maha kantud nõuded, mille bilansiline netosumma on ca 5,6 mln krooni ja brutosumma ca 52 mln krooni. Maapanga nõuete kogusumma bilansi järgi oli 29. veebruaril vastavalt 11,2 mln ja 72 mln krooni.

Maapanga kliendid maksid kuue aasta jooksul tagasi 561,35 mln krooni laene. Lisaks müüs pank juba mõned nõuded, tegi tasaarveldusi ning kinnipidamisi ja võttis laenude katteks üle vara. Kokku laekus pankrotiprotsessis 598,45 mln krooni.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 14:19
    Otsi:

    Ava täpsem otsing