?Seitse sõna ristil? kõlab ülestõusmispühadel Rahu ja Jaani kirikus

ÄP 08. aprill 2004, 00:00

Tobiase keelpillikvartett esitab ülestõusmispühadel Tallinna Jaani kirikus ja Nõmme Rahu kirikus Haydni teose ?Seitse sõna ristil?. 1875. aastal sai Joseph Haydn tellimuse Hispaaniast Cidizi piiskopilt. Tal paluti luua instrumentalteos suure reede jumalateenistuseks. Kompositsioon pidi koosnema seitsmest osast, väendama Kristuse kannatusi ristil ning andma muusikaliste vahenditega edasi tema viimaste sõe sisu. ?eitsme sõ esmaesitus toimus 1787. aasta suurel reedel Cidizi katedraalis.

Esialgsest orkestrivariandist tegi Haydn seade keelpillikvartetile, mis saavutas suure populaarsuse. ?Seitse sõna ristil? algab majesteetliku sissejuhatusega, millele järgnevad Kristuse viimaseid sõnu kujutavad mõtisklused ? seitse enesessesüveneud adagio?t. Väljendusrikas ja siiras teos lõpeb maavärinat sümboliseeriva tormilise finaaliga.

Juba loomisprotsessi ajal mõtiskles Haydn muusika ja sõna ühendamise võimalikkusest. ?Seitset sõna ristil? esitataksegi tihti koos pühakirja tekstide ettelugemisega ning nii kõlab see ka nüüd. Osalevad Jaani kiriku õpetaja Arne Hiob ja Nõmme Rahu kiriku õpetaja Ove Sander. Tobiase keelpillikvartetis mängivad Maano Männi (viiul), Sigrid Kuulmann (viiul), Toomas Nestor (vioola) ja Aare Tammesalu (t?ello).

?Seitse sõna ristil? kõlab suurel reedel kell 18 Nõmme Rahu kirikus ja vaiksel laupäeval kell 15 Tallinna Jaani kirikus.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 09:24
    Otsi:

    Ava täpsem otsing