Ärge müüge Eesti Telekomi aktsiaid TeliaSonerale

ÄP 16. aprill 2004, 00:00

Kolmapäeval tegi Eesti Telekomi suuromanik TeliaSonera kaasaktsionäridele aktsiate ülevõtmispakkumise. Suuromanik pakkus aktsia eest 111,3 krooni, millele võib tinglikult juurde arvestada kaheksa krooni dividendide eest. Eesti riik teatas rahandusminister Taavi Veskimägi isikus, et sellise hinnaga ta oma osalust ei müü.

Äripäev toetab rahandusministri seisukohta, sest toimetuse hinnangul ei ole TeliaSonera ostupakkumine atraktiivne. Kolmapäeval oli Telekomi aktsia turuhind 122,36 krooni, mis tähendab, et TeliaSonera soovib aktsiaid osta natukene alla turuhinna. Oleme sarnasel seisukohal Suprema analüütiku Triin Palgega, kes ütles eilses Äripäevas, et kui üks ettevõte tahab teise täielikult üle võtta, tuleks turuhinnale lisaks maksta 30-40% preemiat.

Suurem osa kolmapäeval küsitletud analüütikuid olid aga arvamusel, et pakkumine tuleks vastu võtta. ?Võrreldes Eesti Telekomi teiste Kesk- ja Ida-Euroopa telekomifirmadega pakub TeliaSonera head hinda,? ütles Hollandi panga ING Eesti Telekomi analüütik Benita Mikolajewicz. Tema pakutav õiglane hind on 103,3 krooni. Riigi seisukohalt ei oleks aga olnud tark TeliaSonerale kohe jaatavalt vastata. Esiteks ei ole riigil Telekomi aktsiate müügiga kiiret. 27,2 protsendi suurune osalus Telekomis võimaldab igal aastal teenida korralikku dividenditulu. Näiteks möödunud aasta eest saab riik dividendidena 300 miljonit krooni.

TeliaSonera pakkumine tooks riigile kohe sisse 4,2 miljardit krooni. Kuid et maksutulud laekuvad hästi ning riik pole veel suutnud ära otsustada, kuidas Telekomi aktsiamüügi raha kasutada, siis ei ole ka mõtet müügiga rutata.

Oht on selles, et nüüd hakkab Telekomi aktsia hind langema, sest TeliaSonera juhtide kinnitusel hinda mingil juhul ei tõsteta. Kuna Telekomi aktsia on viimastel kuudel kallinenud ülevõtmispakkumise ootuses, siis võib pakkumise ebaõnnestumine tekitada osades investorites müügihuvi.

TeliaSonera jäik positsioon on siiski loomulik, sest kui nad viitaksid, et võivad veel hinda kergitada, siis tõstaks see ka börsil Telekomi hinda. Toimetuse hinnangul Telekomi väärtus lähiaastatel pigem kasvab ja seetõttu on mõne aasta möödudes aktsiaid müües võimalik teenida suuremat tulu. Senised aktsiate väljaostud - Rakvere lihakombinaat, Ühispank, Sampo Pank, Liviko - on suuromanikud hästi ajastanud. Kõigi ettevõtete väärtus on kasvanud. Kui aga nende puhul ei olnud väikeaktsionäridel võimalik suuromaniku pakkumise vastu seista, sest osalused olid liiga väikesed, siis Telekomi puhul sõltub palju riigi käitumisest, kes kaitseb väikeaktsionäre sundkorras ülevõtmise eest.

Kui riik oleks kohe nõustunud TeliaSonera ettepanekuga, oleks valitsus ilmselt kriitikat kuulnud. Oleks kostnud süüdistusi väikeomanike huvide jalge alla trampimisest ja kokkumängust. Rahandusministeerium on Telekomi aktsiate müüki pikalt ette valmistanud. Näiteks palgati osaluse müüki nõustama McKinsey. Rahandusministri selge ja kiire kommentaar TeliaSonera ostupakkumisele näitab, et suuromaniku pakkumine jäi alla riigi ootustele.

Väikeaktsionäridel pole praegu mõtet Telekomi aktsiast loobuda, sest kui riik jääb oma seisukohale kindlaks, siis tõenäoliselt pakub TeliaSonera Telekomi eest kõrgemat hinda.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. December 2011, 19:34
Otsi:

Ava täpsem otsing