Ülo Toomsalu • 15. aprill 2004 kell 5:46

EPL: Paltsu sõnul tõstaks elektrituru enneaegne avamine elektri hinda

Riigikogu liikme Tõnis Paltsu hinnangul tähendaks praegu riigikogus menetletava elektrituruseaduse muutmine tarbijatele märkimisväärset hinnatõusu.

Kui suure hinnatõusu elektrituru järkjärguline avamine endaga 2006. aastast kaasa toob, ei osanud Palts öelda, kirjutab Eesti Päevaleht.

?Kui Eesti Energialt osa tuluallikatest ära võetakse, siis selleks, et sama käive tagasi saada, on elementaarne hinnasurve teistele klientidele. See tähendabki hinnatõusu,? selgitas Palts.

Pärast elektrituru avamist tuleb Paltsu sõnul väiksemal hulgal elektritarbijatel katta Eesti Energia suurenevad investeerimisvajadused. ?Võidavad viis peamiselt välismaisete omanikega ettevõtet, kes mahuvad täiendavalt nende tarbijate ringi, kes saavad Venemaalt dumpinghinnaga energiat osta,? rääkis Palts.

Riigikogu menetluses oleva elektrituru seaduse täienduse eenõu jõustumisel saaksid 2006. aasta algusest vabalt elektrimüüjat valida need tarbijad, kelle aastane tarbimismaht on vähemalt 20 gigavatt-tundi, ning turg avaneks umbes 15 protsendi ulatuses.

Paltsu erakonnakaaslased Res Publicast rääkisid, et ka fraktsiooniistungil üritas Palts selgitada elektrituru avamisega kaasnevaid negatiivseid mõjusid. Kuid fraktsiooni koosolekul lepiti kokku, et Res Publica toetab valitsuse algatatud eelnõu.

Palts tegi eile majandus- ja kommunikatsiooniminister Meelis Atonenile ajakirjanduse vahendusel ettepaneku kaaluda elektrituru avamise edasilükkamist.

Hetkel kuum