Merko avas dividendihooaja

Raivo Sormunen 19. aprill 2004, 00:00

Merko Ehituse aktsia avas möödunud reedel oma 204 mln kroonise päevakäibega Tallinna börsi dividendiaasta.

Merko Ehtituse aktsia lõpetas nädala 242,52 kroonil ehk uuel rekordtasemel.

Enamus ehitusfirma aktsiakäibest andis enne keskpäeva sooritatud 780 000 aktsia (184 mln krooni) suurune plokktehing. Suure kauplemise taga oli see, et reedel kaubeldi viimast päeva Merko Ehituse aktsiatega, millel oli õigus dividendidele.

Suured aktsiakäibed dividendimaksmisele eelnenud ja järgnenud päevadel on viimastel aastatel saanud Tallinnas reegliks. Seda võib pidada maksude optimeerimiseks.

Dividendide pealt tulumaksu maksvatel investoritel on mõttekas dividendimaksmise ajaks oma aktsiaid investorile, kes dividendide pealt makse ei maksa, päevaks-paariks maha müüa. Aktsia müüja ei saa dividende, kuid saab aktsiaid dividendimakse võrra hiljem odavamalt tagasi osta. Aktsia ostja saab endale aga dividendid ja teenib aktsiate ostu-müügi pealt kahjumi, mille saab aasta lõpus kasumit teenitud aktsiatehingutest näiteks maha arvata.

Kokku ulatus reedel Tallinna börsi käive 247,2 mln kroonini, mis oli suurim pärast möödunud aasta 4. juunit (siis tehti käivet 371,5 mln krooni eest). Toona mõjutas käivet Eesti Telekomi dividendimakse.

Eesti Telekomi aktsia tõusis reedel ise üllataval kombel 121,73 kroonini. Üllatavalt seetõttu, et summaarselt ületas see TeliaSonera pakkumise (111,30 krooni aktsia kohta + 8 krooni dividende) märgatavalt.

Kuna dividendid on füüsilistele isikutele maksuvabad, on Eesti Telekomi aktsiaid mõttekas isegi pealpool pakkumishinda osta. Näiteks 120,3 krooniga ostes ja 111,3 krooniga aktsiaid TeliaSoneraga müües teenitakse aktsia kohta üheksa krooni kahjumit ja kaheksa krooni maksuvaba dividenditulu. Samas saab kahjumiga tasandada oma aktsiakasumeid niipalju, et kokkuvõttes saadakse ikkagi väikest tulu. 121,73kroonine sulgemishind paneb aga üha rohkem spekuleerima, et küllap oodatakse turul TeliaSonera pakkumise tõstmist.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing