Greenspan vedas turud ei kuhugi

Tõnis Oja 26. aprill 2004, 00:00

USA keskpanga juhi Alan Greenspani teisipäeval ja kolmapäeval peetud ettekanded põhjustasid turgudel paanikat, peakratsimist ning lõpuks hinnaralli alguspunkti tagasi, iseloomustab majandusleht Financial Times möödunut börsinädalat. Dow Jonesi tööstuskeskmine lõpetas reedel 0,2 protsendi võrra kõrgemal kui nädal tagasi, S&P 500 indeks kerkis nädalaga 0,5 ja Nasdaqi koondindeks koguni 2,7 protsenti.

Teisipäeval andis A. Greenspan Senati rahanduskomitees mõista, et peatne intressitõus on vältimatu. Päev hiljem Kongressis ei lisanud ta midagi uut, mida investorid tõlgendasid märgina, et intressitõus ei pruugi olla nii järsk, kui esialgu kardeti.

Kohe pärast seda, kui Föderaalreservi juht oli oma lausumised lausunud, pöörati taas tähelepanu ettevõtete majandustulemustele, mis olid üsna head. Kuna aga tulemuste avaldajate seas oli rida kompaniisid, kes annavad tooni oma tööstusharus, mõjutasid nende tulemused positiivselt mitte ainult sektorit, vaid aktsiaturge tervikuna. Nii üllatas positiivselt pea kaks miljardit dollarit teeninud suuruselt teine autotootja Ford, mille aktsia reageeris esimesel päeval 10protsendilise tõusuga. Sellele lisandus General Motorsi aastase kasumiprognoosi tõstmine, mille põhjal võib oletada, et autotööstuses on ees ootamas positiivne pööre. Tõsi, mõned analüütikud märgivad, et autotootjate kasum tuleb pigem klientidele laenamisest kui autode tootmisest.

Sel nädalal avaldavad esimese kvartali majandustulemused mitmed olulised naftakompaniid eesotsas Exxon Mobili, Chevron Texaco ning Iraagi tellimustega skandaalidesse sattunud Halliburtoniga ning sõjatööstusettevõtted Lockheed Martin ning Boeing.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 14:23
    Otsi:

    Ava täpsem otsing