Pangad kardavad Jukosele laenatud rahast ilma jääda

Raivo Sormunen 28. aprill 2004, 00:00

Jukose võlaandjad eesotsas pankadega Citigroup ja Societe Generale võivad arestida osa firma ekspordikäibest, et saada väljaantud laenu pealt tagasi intresse, kirjutas uudisteagentuur Bloomberg.

Otsuse taga on Venemaa maksuministeerium, mis keelas poolteist nädalat tagasi Jukosel oma varasid müümast, et firma suudaks riigile ära maksta 3,4 mld dollarilise maksuvõla. Möödunud aasta detsembris lükkas naftaeksportija riigi poolt esitatud maksunõude tagasi. Ähvardava maksunõude tõttu alandas möödunud teisipäeval reitinguagentuur Standard & Poor?s Jukose pikaajaliste laenude reitingut viie pügala võtta, tasemeni CCC.

Samas investorid Jukose maksevõimetust ei karda.

?Pangad püüavad ennast kaitsta ning on võimalus, et nad lükkavad laenu varasema maksmistähtaja edasi,? ütles Venemaa Prosperity Capital fondivalitseja Ivan Mazalov. ?Jukose rahavood pole arestitud ja mõlemad pooled lepivad laenu tagasimakses kokku,? lisas ta.

Jukos võttis möödunud aastal laenu, et finantseerida 13,9 mld dollari suurust naftafirma Sibneft ülevõtmist. Ühinemine hakkas aga vedama viltu, kui ametivõimud arreteerisid maksupettuse süüdistusel Jukose suurima investori Mihhail Hodorkovski.

Jukose aktsia langes eile Moskva börsil 11,35 dollarini ehk 8% võrra.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 14:23
Otsi:

Ava täpsem otsing