Laovarude deklareerimise kohustus kohutab kaupmeest

Andres Kärssin 03. mai 2004, 00:00

Mai alguses jõustunud üleliigse laovaru tasu seaduse kohaselt tuleb kaupmehel deklareerida põllumajandustoodete laovaru 1. mai seisuga, samuti tagasiulatuvalt 2000. aastani vastava aasta 1. mai seisuga. Kohustus ei laiene neile kaupmeestele, kelle valduses on 1. mai seisuga vähem kui 500 kilo ühte liike toodet.

ETK nõukogu esimehe Väino Sassi sõnul on laovarude teema küll vana teema, kuid sellega on seni põhjendamatult venitatud ? seaduse, mis käsib varud inventeerida 1. mai seisuga, kuulutas president välja alles 22. aprillil.

?Olen veendunud, et see seadus pole jõudnud paljude kaupmeeste teadvusse. Meie saime teada internetist,? ütles Sassi. Tema sõnul toimub 4. mail üleliigse laovaru tasu seaduse alusel määruse teinud põllumajandusministeeriumi nõustamine, kuidas tegutseda.

Samas on varude deklareerimise tähtaeg 15. mai, palju tuleb teha käsitsitööd, sest erinevad kaubakoodid ei lähe kokku, lisaks on tagasiulatuvalt raske välja arvutada toote müüki 2000. aastal. ?Minu arust on seda lollust parajalt palju,? tõdes Sassi.

?Olukord on hetkel ebaselge. Keegi ei tea täpselt, kuidas peaks tegema, ? ütles Prisma keti kaubandusdirektor Janne Lihavainen. Temagi viitas 4. mail loodetavasti saadavatele selgitustele.

Lihavaineni sõnul oleks kaupmehele kerge, kui laovaru seisu saaks näidata rahas. Kui seda peaks ikkagi rehkendama kilodes ja liitrites, siis oleks tegemist suure tööga. Ta lisas, et suhkru osas arvutatakse laoseis 30. mai hilisõhtul pärast sulgemist.

Kaupmeeste Liit palus reedel põllumajandusministeeriumisse saadetud pöördumises täpsustada laovarude deklareerimise vajadust jaekaubanduses.

Liit märkis, et kaubandusettevõtetel puudub üldreeglina võimalus ja huvi koguda suuri varusid määruses nimetatud kaupade kohta. Jaekaubanduses kasvavad varud samas tempos kui käive või isegi aeglasemalt. Samuti leidis Kaupmeese Liit, et laovarude arvestus võiks olla vaid suhkru osas.

Äripäeval ei õnnestunud reedel põllumajandusministeeriumilt kommentaari saada.

Seletuskirja kohaselt on nii seaduse kui ka määruse eesmärk Eestis olevate laovarude kindlakstegemine. Selleks on oluline, et deklaratsiooni esitaks see isik, kelle valduses põllumajandustoode on. Euroopa Komisjon on kehtestanud seoses Euroopa Liidu laienemisega üleminekumeetmed põllumajandustoodete kaubanduses. Üleliigse laovaru eest tuleb tasu maksta.

Deklareeritavate põllumajandustoodete hulka kuuluvad näiteks ka liha, piimatooted, jahu, puuviljad, mahlad, küpsised, d?emmid, jäätis.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. December 2011, 19:34
Otsi:

Ava täpsem otsing