Passi lüüakse tempel reisija soovil

Rivo Sarapik 04. mai 2004, 00:00

ELi liikmesriikide vahel liigeldes on reisijaile suurim muutus see, et passidesse templeid ei lööda. Kui reisija seda siiski soovib ja piirivalveametnikule soovi põhjendab, siis lüüakse.

Eesti-Läti vahel liigeldes on suurim muutus see, et kaupa võib tollikontrolli puudumise tõttu viia Eestist lõunanaabrite juurde igast Eesti-Läti piiripunktist, ka väiksematest. Varem ei olnud see piirivalveameti staabiülema kolonel Aare Evisalu sõnul võimalik, sest väiksemates piiripunktides puudus tollikontrolli võimalus.

Isikukontrolli tehakse ELi liikmesriikide liikmeile lihtsustatud korras ja kogu protseduur peaks Evisalu sõnul kestma kuni 10 sekundit. ?Ametnik võtab reisidokumendi, vaatab visuaalselt, et tegemist ei oleks võltsinguga, ning veendub, et dokumendi esitas isik, kellele dokument kuulub,? selgitas Evisalu. Lisaks peaks autoga reisija saama piiri ületada sõidukist väljumata. Erandina tehakse põhjalikumat kontrolli, kui isiku suhtes on kahtlusi.

Reisidokumendiks sobib liikmesriikide vahel 1. maist ID-kaart, kuid lähiajal soovitas Evisalu ka passi kaasa võtta, sest kõikide uute liikmesriikide ID-kaartide näidiseid ei pruugi igas piiripunktis veel olla.

Kuni Eesti liitub Schengeni viisaruumiga, tuleb piir ELis ületada endiselt piiripunktist. Piiripunktiväliselt saab see võimalikuks Schengeni nõuete kehtima hakkamisel, see juhtub Evisalu ennustusel paari-kolme aasta pärast. Seniks jääb isikukontroll kehtima kogu Eesti piiri ulatuses.

Lihtsustatud piiriületuskord hakkas 1. maist kehtima Eesti kodanikele, siinsetele muulastele või halli passi omanikele jääb kehtima senine kord.

Piiriületust puudutavad muudatused leiab piirivalveameti kodulehelt www.pv.ee

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing