Residentsusnõue juhatusele muutub

Piret Luiga 05. mai 2004, 00:00

Paljudel välismaistel äriühingutel on Eesti tütarettevõtjat luues tekkinud juhatuse liikmete määramisel probleeme range residentsusnõude tõttu. See olukord muutub varsti.

Praegu nähakse äriseadustikus ette, et nii osaühingu (§ 180 lg 2) kui ka aktsiaseltsi (§ 308 lg 4) puhul peavad vähemalt pooled juhatuse liikmed olema isikud, kelle elukoht on Eestis. Kui ettevõte tahab praegu ainsaks juhatuse liikmeks välisriigi elukohaga isikut, peab ta leidma juhatusse siiski ka Eesti residendist liikme. Samuti võib välismaisel äriühingul olla tütarettevõtja jaoks juhatuse koosseis olemas, kuid residentsusnõude tõttu on vaja leida juhatusse sobiv arv Eesti elukohaga isikuid.

Justiitsministeeriumis koostatud äriseadustiku muutmise seaduse eelnõu (27. veebruari versiooniga saab tutvuda eÕiguse veebilehel) näeb ette äriseadustiku vastavate lõigete muutmise. Muudatuse kohaselt peavad vähemalt pooled osaühingu ja aktsiaseltsi juhatuse liikmetest omama elukohta kas Eestis või muus Euroopa Liidu liikmesriigis. Seega hakkab osaühingu ja aktsiaseltsi juhatuse liikmete Eesti residentsusnõude asemel kehtima EL liikmesriigi residentsusnõue.

Muudatus on tingitud ELis kehtivast asutamisvabaduse põhimõttest, millega senine residentsusnõue kooskõlas pole. Samas tuleb tõdeda, et filiaali puhul jääb senine nõue kehtima ning piirang, et vähemalt üks juhataja peab olema Eesti resident, ei muutu.

Praegu arutlusel olev eelnõu sisaldab sätet, et muutmise seadus jõustub 1. jaanuaril 2005.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 14:25
    Otsi:

    Ava täpsem otsing