Ülo Toomsalu • 6. mai 2004 kell 5:51

PM: Euroliit aitab autoostjal säästa kümneid tuhandeid

Euroliit on avanud eestlastele võimaluse osta pruugitud auto teistest liikmesriikidest kümneid tuhandeid kroone odavamalt kui kodumaalt.

Põhjus on selles, et eraisikud ei pea euroliidust ostetud autot Eestisse tuues enam käibemaksu maksma, kirjutab Postimees.

«Auto ostmine Euroopa Liidust on nüüd sama hõlpus kui Jõgevalt,» võrdles maksu- ja tolliameti pressiesindaja Aivar Pau. Kui Eesti eraisik soetab kasutatud sõiduki näiteks Saksamaa või Hollandi poest, on selle hinnale juba kohaliku riigi käibemaks lisatud. Kui meelepärane auto õnnestub mõnes teises euroliidu riigis osta eraisikult, ei tule Eestis mingit maksu maksta.

Kasutatud sõidukitega kauplevad T?ehhi ja Hollandi firmad juba reklaamivad end Eestis. Sealne autovalik on suur, neljarattaliste hinnad jäävad ka koos kohaliku käibemaksuga Eesti omadele keskmiselt veerandi võrra alla.

Kallimate ja uuemate autode puhul võib hinnaerinevus olla isegi kahekordne: Postimees leidis Hollandi autofirmast Mercedese väikebussi 135 000 krooni eest, Eestis oli samasugune saadaval 277 000 krooniga. Samas ei tasu vanemate ja odavamate autode järele piiri taha sõita, sest võita õnnestuks enamasti alla 10 000 krooni.

Euroliidu ootuses on kasutatud autod Eestis viimase aastaga veerandi võrra odavnenud. Automüüjad ennustavad, et üleeuroopaline konkurents sulatab siinmail hindu veelgi.

Hetkel kuum