Fassaadi oskamatu renoveerimine kukutab turuväärtust

Margit Sild 10. mai 2004, 00:00

Kaudselt mõjutatakse ka naaberelamute ja tulevikus piirkonda planeeritavate hoonete turuväärtust. Iga maja kuulub asumisse, iga asum kuulub ajastusse ja on seotud traditsiooniga. Seetõttu kahjustab kergekäeline uuselamute ehitamine või vanade hoonete oskamatu renoveerimine asumi arhitektuuri nii esteetiliselt kui ka majanduslikult.

Korterite hinnad miljööväärtuslikes piirkondades (Kadriorus, Kalamajas jm) on tõusnud kiiresti ja see tendents jätkub. Näiteks on äsja turule tulnud korterite hinnad uutes või renoveeritavates elamutes Kadriorus juba vahemikus 20 000 kuni 30 000 kr/m². Hinnatõusu taga on just paikkonna unikaalsus, sealne arhitektuur ja keskmisest jõukamate ostjate soov omada eripärast korterit erilises, arhitektuuri- ja ajalooväärtuslikus majas ning hinnatud asukohas.

See tingib ka kinnisvaraarendajate huvi kasutada maksimaalselt ära ehitusmahtu ja saada korterite müügist võimalikult suur kasum. Halvimal juhul ehitatakse krunt täis, jätmata ruumi haljastusele ja arvestamata naaberelamute stiili, kaugust tänavast ja muid asjaolusid. Nii võibki juhtuda, et võimalik ostja, kes on valmis maksma rohkem unikaalse elukeskkonna eest, jätab korteri vastvalminud majja heas piirkonnas ostmata just seetõttu, et hoone välisilme ja ehituskvaliteet ei vasta keskkonna nõuetele. Sama kehtib ka korteri kvaliteedi ja selles kasutatud ehitusmaterjalide kohta. Ostja eeldab omapära, head ehitus- ja remonditaset ning on valmis selle eest maksma kõrgemat hinda kui niinimetatud tüüpkorteri eest.

Paljud kinnisvaraarendajad on hakanud seda mõistma. On ju iga ehitatav maja ka ehitajale-arendajale visiitkaardiks ja hea töö tagab parema positsiooni konkurentsis püsimiseks. Nii julgetaksegi võtta ette kulukamaid projekte ning müüa eksklusiivsust ja omapära, kasutades kõrgekvaliteedilisi materjale ja arvestades asjatundjate (arhitektide, sisedisainerite, muinsuskaitsjate, kinnisvaraspetsialistide ja teiste) näpunäidetega.

Sageli pakutakse ostjale võimalust ise korteri planeeringu ja viimistlusmaterjalide valikul kaasa lüüa, sundimata peale standardviimistlust. Ehkki see toob kaasa lisatööd ja -kulusid, on kinnisvaraarendajad mõistnud, et sageli tagabki just see eduka müügi.

Küllap on selle taga usk ja kogemus, et hea, ehkki kallihinnalisem korter leiab ostja, kes oskab selle väärtust hinnata ja on valmis selle eest rohkem maksma. Positiivse näitena võib esile tõsta mitmeid Tallinna vanalinna renoveeritud elamuid, kus vaatamata turu tipphindadele on arendajat saatnud erakordselt hea müügiedu. Lisaks kasumile on tagatud ka maine ja enese positiivne jäädvustamine lähiajalukku.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing