EPL: Eesti toit tungib Euroopasse

24. mai 2004, 07:53

Üha rohkem Eestis valmistatud toidukaupu tungib Soome ja Rootsi, aga ka teiste Euroopa Liidu liikmesriikide ning isegi liitu mittekuuluva Venemaa turule.

Mitmed Eesti toiduainetööstused selgitavad uutele eksporditurgudele minemist euroliidu laienemisega ning sellest tuleneva kergema asjaajamisega, kirjutab Eesti Päevaleht.

Piimandusühistu E-Piim juhatuse esimees Jaanus Murakas ütles, et Eesti saamine osaks Euroopa Liidu turust oli ettevõttele hea uudis, sest see andis võimaluse oma toodetega Põhjamaade turule, Soome ja Rootsi tungida. ?Skandinaavias on juustu hind üks kõrgemaid Euroopas. Seetõttu on see turg meie jaoks atraktiivne,? põhjendas Murakas. Praegu teeb E-Piim ettevalmistusi Soome ja Rootsi turule minekuks, ettevõtte tooted jõuavad nimetatud riikides müüki septembris.

Soome, Rootsi ning Balti turule kavatseb toodangut müüma hakata ka Nõo Lihatööstus. Ettevõtte juht Toomas Kruustükk ütles, et nimetatud samm võetakse ette sel aastal.

Valga Lihatööstus näeb võimalust minna põhjanaabrite turule 3-4 tootega. ?Tundub, et soomlastele lähevad grillvorstid hästi peale,? lausus Valga Lihatööstuse juhatuse esimees Elmut Paavel.

Tallinna Piimatööstuse juhi Kadi Lamboti sõnul oli ettevõtte Soome turule mineku tähtajaks 1. mai. Järgmisena võetakse sihiks Venemaa turg.

?Esimesel ELi astumise päeval läksid meie tooted Soome poole teele. Meid isegi hoiatati, et ärge esimesel kolmel päeval oma külmaautodega seda teekonda ette võtke, sest piiridel ja tollis pole teadmised uuest situatsioonist veel juurdunud. Tallinna Piimatööstuse kogemused olid aga positiivsed ning erilisi probleeme ei tekkinud,? ütles Lambot.

Samas ei vaata TPT ainult Soome poole, vaid potentsiaalseid välisturge laiemalt ? Rootsit, T?ehhit ja ka teisi riike. Kaugemad turud on põhiliselt huvitatud meie sulatatud juustudest ja juustusigaritest,? ütles Lambot.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing