IT-kaupade müügis langustrendi pole

Indrek Kald 27. mai 2004, 00:00

Enim kasvatas aprillis käivet möödunud aasta sama ajaga võrreldes TD Baltic, nende müük suurenes 40 protsendi võrra. Aasta esimesed neli kuud on möödunud järsus tõusujoones, ütles TD Balticu juht Kaur Lohk. Nelja kuu käive kasvas TD Balticul möödunud aastaga võrreldes 30 protsenti.

?Üldiselt on aasta esimene pool IT-äris oluliselt madalam kui teine pool. Tänavu on eelmise aasta rekordnumbritele vaatamata keskmine kuukäive püsinud sarnasena alates möödunud septembrist,? lisas ta. Esimese nelja kuu käibe kasv oli kiireim Eestis, kuid üle veerandi kasvas TD Balticu müük ka Leedus ja Lätis. Kodune ja väikefirmade tarbimine on kiirel kasvuteel, ütles Lohk.

Enim suurenes serverite, sülearvutite ja komponentide müük, kuid ka võrguseadmete ja monitoride käive kasvas hoogsalt, ütles Lohk. ?Digikaamerate müük on mitmekordistunud, WiFi-seadmeid müüakse samuti kordi rohkem, sest üha enam on kodudes traadita võrke,? lisas ta. Euroopa Liiduga seotud hinnatõus ei tohiks IT-turgu tema sõnul väga oluliselt mõjutada. Arvutihinnad peaks TD Balticu juhi sõnul suures piiris samaks jääma, kui just dollar kiirelt üles ei roni. Kindlasti pole oodata hindade hüppelist kasvu.

GNT Eesti aprillikäive kasvas mullusega võrreldes 31%. Enim kasvas digikaamerate ja nende lisaseadmete müük. Mullu aprillis müüs GNT firma tootemarketingi direktori Ingrid Eha kinnitusel 100 digikaamerat, sel aastal ulatub müügiarv tuhandeni. Käibe poolest on digikaamerate müük kasvanud 50 korda, seega on kaamerate hind langenud. Pea sama on juhtunud traadita võrgu toodetega. Jõudsalt on Eha sõnul kasvanud sülearvutite, värviprinterite, tarkvaralitsentside, mobiilide ja LCD-monitoride müük. Samas näitavad nõelprinterid, CRT-monitorid, disketid ja traditsioonilised võrgukaardid langevat trendi.

Tarkvara vallas tõstis Microsoft oma toodete hindu erinevatel tooteperedel erinevalt, maksimaalselt kuni 40%. Suuremad tarkvaraostud sooritati Eha ütlusel aprillis juba ära. Samas jäid arvutitootjatele või tarbijatele koos uue arvutiga müüdava OEM-tarkvara hinnad muutmata. ?Ülejäänud tarkvaratootjad hindu ei tõstnud ? olime juba varem Euroopa Liidu tasemel. Hinnad on küll viimasel aja tõusnud, aga seda seoses dollari kallinemise, mitte regioonimuutusega,? kinnitas Eha.

Kolmas suur arvutikaupade hulgimüüja Elko Eesti kasvatas käivet aprillis mullusega võrreldes 30%. ?Eelkõige on pisut tõusnud transpordi hind, mida oleme sunnitud arvesse võtma ka edasimüüjatele esitatavates arvetes. Otsest ELiga seotud ostubuumi ei täheldanud,? kinnitas Elko Eesti juht Erik Tuimann.

Arvutimälu müügi varasemast suurem käive oli tema sõnul põhjustatud hindade tugevast kõikumisest turul. Aktiivsust oli tunda ka tarkvaraga kauplemisel, kus Tuimanni sõnul oli ilmselt osaline Euroopa Liit ja selle reeglitest põhjustatud segadus.

?Arvutit on sama õige aeg osta nüüd ehk mais-juunis, kui seda oli õige osta aasta alguses,? kinnitas ta. Kel aasta algul polnud võimalust endale arvutit muretseda, seegi ei pea hakkama muretsema, sest mingit rongi pole ära läinud ja keegi pole hiljaks jäänud, lisas Tuimann.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. December 2011, 19:34

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing