Vampiiride radadel

Ave Randviir 28. mai 2004, 00:00

Hiinas on verd imevad koletised kaetud roheliste karvadega ja juba üksnes nende hingeõhk paneb inimesed surnult maha langema. Kreekast pärineval monstrumil, Lamial, on naise ülakeha, kuid jalgade asemel ussisaba. Jaapani metsades luusivad ringi vampiirrebased ja Haiti öötaevas võib eriti halva õnne kohal silmata verehimulist väävlikera Loogarood.

Õhtumaad asustavate ebasurnute kodu on tänapäeva Ungaris ja Rumeenias, kuid kahvatunäolise, põlevate silmadega aristokraadi kujul on vampiirile surematuse andnud iiri kirjanik Bram Stoker oma 1897. aastal ilmunud romaanis ?Dracula?. Sellest ajast alates on siit-sealt natuke kohendatud, kuid oma põhiolemuselt sarnased ööolendid inspireerinud sadu kirjandusteoseid ja filme, mis omakorda on kaasa toonud vampiiride üha kasvava populaarsuse ja kokkuvõttes loonud unikaalse, ühtaegu lummava ja kardetud tegelaskuju.

Suure fänniarmeega kirjaniku Anne Rice?i loodud vampiirid ?Vampiirikroonikate? sarjast on glamuursed ja rafineeritud, igavesti noored ja kaunid. Ida-Euroopa legendide vampiirid on... lagunevad laibad, sarnanedes seega rohkem hoopis meie ettekujutusega zombi?dest. Sellest, milline versioon kurikuulsate olendite väljanägemisest ja käitumisest teile tõepärasem tundub, sõltub tõenäoliselt ka see, kas te tahaksite nendega hilisõhtusel tänaval kokku juhtuda või mitte.

Maa, mille puhul võib otsesõnu rääkida vampiiriturismi fenomenist, on Rumeenia. Kasutades magnetina Dracula väidetavat prototüüpi, 15. sajandil elanud julma Valahhia valitsejat Vlad Tepe?it (Teibasseajaja), korraldatakse hingede öö ehk halloween?i paiku ja suvekuudel peamiselt ameeriklaste seas populaarsust kogunud Dracula-tuure. Tavaturisti õnneks on näiteks Dracula sünnipaigana tuntud Sighisoara linn üks kauneimaid ja paremini säilinud keskaegseid kindluslinnu kogu Euroopas. Kui üheteistkümne torniga linnamüür ja majade punased kivikatused võivad Tallinnast reisi alustanud seiklejale küllaltki kodused tunduda, siis domineerivad pastelsed toonid (roosa, roheline, ookrikollane) lisavad linnakesele lõunamaisemat ilmet, mäekallakul asetsev gooti surnuaed salapära ja metsaga kaetud mägine maastik linna ümbruses sobiks illustreerima iga printsidest ja printsessidest rääkivat muinasjuttu.

Kes leiab, et Vlad III isik tundub siiski kuidagi kahtlustäratav ? kutsus ju rahvasuu teda strigoi?ks, mis tõlkes tähendab vampiiri, võib minna oma hüpoteesidele kinnitust otsima keset maalilist järve asuvale Snagovi saarele. Saarel asuva kloostri seinad on aastasadade jooksul olnud tunnistajateks mitmetele kuritöödele ja draamadele, kuid legendi kohaselt maeti nende vahele ka Vlad Tepe?i surnukeha. Kui arheoloog Dinu Rosetti otsustas 1931?32 matmispaiga avada, leiti eest tühi haud.

Bram Stokeri jalg kunagi Transilvaania pinnale ei astunud, tema elavat kujutlusvõimet see aga ei kammitsenud. Nii ei tasu imestada, et Borgo mäekurusse, kus romaani järgi asub pimedusevürsti loss, on nõudlikele turistidele vastu tulles ehitatud Disney stiilis kolmetärnihotell. Ainus hotell Rumeenias, nagu võib lugeda ühelt veebileheküljelt, mille uste ees laiutab kalmistu. Kuid see pole veel midagi! Juba mitu aastat on käärinud plaan Rumeenia turismimajandust Dracula-teemalise lõbustuspargiga ergutada. Pargi ehitust alustatakse selle aasta suvel Vlad Tepe?i arvatava matmispaiga lähedal Snagovis, kuurortlinnas, mis asub Bukarestist ca 40 kilomeetri kaugusel. Dracula parki on peale tavapäraste atraktsioonide planeeritud veel golfiväljakud, kardirada, veekeskus ja vampiroloogia instituut. Restoranid hakkavad pakkuma valikut verest valmistatud roogadest... Avamistähtajaks on kuulutatud mai 2005.

Selleks, et sattuda vampiiride või vampiirilegendidega seotud paikadesse, ei ole vaja ilmtingimata Rumeeniasse sõita. Nii enne Stokeri kirjandusklassikaks muutunud raamatut kui ka pärast seda on jutud inimeste suhtes kurjade kavatsustega verejanulistest olenditest levinud üle kogu Euroopa ja maailma. Elu ja surma üle mõtisklemine, mis ilukirjanduslikel andmetel on ka üks vampiiride meelistegevusi, sobib hästi surnuaedade melanhoolsesse keskkonda. Nii on üsna tõenäoline, et vampiir võib koos teiste õnnetute tontidega kusagil kirikuaias kummitada. Markantseimaks näiteks oleks siin 1960.?70. aastatel toimunud kummalised sündmused Londonis Highgate?i surnuaias ja selle lähistel (korduvad tunnistused hirmuäratava viirastuse nägemisest ja verest tühjaks nõrutatud loomalaibad), mida hakati nimetama Highgate?i vampiiri juhtumiks. Pariisis viibijad võivad, vabalt ja oma soovil, külastada üht Euroopa imposantseimat surnuaeda ? Pcre-Lachaise? kalmistut, kuhu on teiste seas maetud Balzac, Oscar Wilde, Edith Piaf, Jim Morrison (juhul kui te usute, et ta on surnud) ja mis on üi Karl Hans Strobli painajaliku vampiiriloo ?auakabel Pcre-Lachaise? kalmistul?tegevuspaik.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 09:42
    Otsi:

    Ava täpsem otsing