27. mai 2004 kell 10:15

Venemaa kardab naftatoodangu kasvu aeglustumist või isegi seiskumist järgmisel aastal

Venemaa, kes on tõusnud maailma suurimaks naftatootjaks, kardab, et toodangu kasv võib järgmisel aastal aeglustuda või isegi seiskuda, teatab Bloomberg.

Venemaa naftatoodang kasvab Föderaalse energeetikaagentuuri andmetel 7 protsenti 9 miljoni barrelini ööpäevas võrrelduna 11protsendilise kasvuga eelmisel aastal, teatas Bloombergile agentuuri juht Sergei Oganesjan. ?Toodangu kasv on hakanud juba aeglustuma, sest kergesti kättesaadavad naftaressursid hakkavad ammenduma,? lausus ta uudisteagentuurile antud intervjuus. ?Aidaku jumal meil seda taset säilitada,? lisas ta.

Venemaa on võrreldes 1998. aastaga suurendanud tootmist 50 protsendi võrra, sest tänu nafta kõrgele hinnale on suurkorporatsioonid nagu Lukoil ja Jukos investeerinud miljardeid dollareid naftatöötlusettevõtetesse ning üritavad vallutada uusi turge eesotsas USAga.

Selle aasta nelja esimese kuuga tootis Venemaa 8,92 miljonit barrelit ööpäevas, Saudi Araabia aga 8,43.

Hetkel kuum