Maksuameti eksjuht töötab üles turvatrükikoda

Inno Tähismaa 31. mai 2004, 00:00

Tegemist on trükikojaga Vaba Maa, kust tulevad näiteks Tallinna bussipiletid, ülikooli lõpudiplomid, postmargid, sigarettide maksumärgid, kontserdipiletid ja kaubamajade kinkekaardid.

Trükikoja tegevus on nii salajane, et kõik selle külastajad peavad alla kirjutama konfidentsiaalsusdeklaratsioonile, mis keelab edasi rääkimast kõike, mis trükikojas nähtud, kes seal töötavad ja kus asuvad turvakaamerad.

Üldjoontes on seal üks suurem ruum, kus asuvad trükimasinad. Teises ruumis käib ettevalmistustöö trükkimiseks, trükiste kujundamine. Ja kolmandas osas järeltöötlus ? servade lõikamine, köitmine, klammerdamine, liimimine. Nagu trükikojas ikka. Ainult tegevus on salajane, kõik uksed avanevad kaardiga, igas nurgas on turvakaamerad ja töölevõtmisel kontrollitakse inimeste tausta.

36 töötajaga trükikoja juhi koht väiksema suurusjärgu amet kui Sõerdi eelkäijal maksuametis Kalev Järvelillel, kes maandus pärast maksuametist lahkumist Eesti ühe suurema ettevõtte, laevafirma Tallink juhi kohal. Samuti jääb Sõerdi positsioon maha maksuameti esimese juhi Ardo Ojasalust, kes pakub maksualaseid konsultatsioone oma firmas AS IMG Konsultant.

Ent trükikoda on Sõerdi käe all kiiresti kasvamas. Aasta algul sai ettevõte ülemaailmselt trükiettevõtete katusorganisatsioonilt Intergraf turvasertifikaadi, milliseid on Euroopas välja antud ainult kuus tükki. See võimaldab Vabal Maal siseneda Euroopa Liidu turvatrükiste turule. Peamisteks klientideks saavad valitsusasutused ja pangad.

Vaba Maa kasvust annab tunnistust tellimuste rohkus. ?Kui aasta algul oli toodangut vaja, siis nüüd on masinad täis,? kirjeldab Sõerd ettevõtte arengut. Praegu ei suuda kaks vahetust enam kõiki tellimusi täita. Seetõttu tuleb tihti nädalavahetustel tööd teha. Plaanis on luua öised vahetused.

Vaba Maa küll näiteks passe, ID-kaarte ja muid plastikust tooteid valmistada ei saa, ent seal valmivad meremeeste passid, tööraamatud, trahvikviitungid, viisakleebised, võlakirjad, aktsiad, loteriipiletid, pangat?ekid ja kindlustuspoliisid. Samuti jääb trükikoda tõenäoliselt tegema autode registritunnistusi, kuna osales sellel hankel ainsana. Ettevõte on juba võitnud Tallinna transpordipiletite hanke.

Vaba Maa trükikojal on pikk ajalugu, möödunud sajandi algul Pikal tänaval tegutsenud trükikojas anti välja ajalehte Vaba Maa. Pärast nõukogude võimu kehtestamist sai trükikoda uue nime Punane Täht ja seal hakati trükkima raamatuid. Kümmekond aastat tagasi orienteerus trükikoda turvatrükistele. Trükikoja kontrollpakk kuulus Eesti riigile, kolmandik Austria trükiseadmete firmale Grafoimex AG ja kümnendik Eesti Postile. Kaks aastat tagasi müüdi maha hooned Pikal tänaval ja ettevõte kolis Mustamäele.

Vaba Maa erastati tänavu ja selle 100% omanikuks sai Tallinki suurosanik AS Infortar. Praegu moodustavad arvestatava osa tellimusest Tallinki trükised.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 14:29
    Otsi:

    Ava täpsem otsing