Värskelt jõustunud määrus lihtsustas registreeritud ettevõtete paberitoiminguid

Kaidi Oone 31. mai 2004, 00:00

Kehtiv äriseadustik (ÄS) on sidunud mitmed aktsiaseltside ja EVKs registreeritud osaühingute toimingud kohustusega esitada vastavad Eesti väärtpaberite keskregistri pidaja teatised ka äriregistrile.

Näiteks pidid aktsiaseltsid esitama äriregistrile EVK teatise aktsiaseltsi asutamise, aktsiakapitali suuruse muutmise, rahalisel hüvitisel põhineva aktsiate ülevõtmise ning ühinemise korral.

Registris registreeritud osaühingute puhul nõudis ÄS teatise esitamist osade registreerimise, osakapitali suuruse muutmise ning ühinemise korral. EVK teatiste esitamise nõue oli tingitud vajadusest koordineerida EVK ja äriregistri tegevust registritoimingutes, millega kaasnes kannete tegemine mõlemas registris.

Juba mõnda aega on aga praktiline vajadus EVK teatiste esitamise nõude järele kadunud, sest EVK poolt registri andmetele tagatud ligipääs võimaldab äriregistril kande tegemise eelduste kontrollimist arvutivõrgu kaudu otse registrist. Seda arvestades on justiitsminister oma 17. mail jõustunud määrusega ?Nõuded kohtu registriosakonnale esitatavatele andmetele? kaotanud EVK teatiste äriregistrile esitamise nõude.

Võrreldes senisega, lihtsustab määrus seega märkimisväärselt aktsiaseltside ning registreeritud osaühingute asjaajamist. Oluline on silmas pidada seda, et määrus ei muuda kandeavalduste ja registritoimingute tegemise taotluste registripidajatele (EVK ja äriregister) esitamise järjekorda. Näiteks tuleb aktsiakapitali suurendamisel täiendavate aktsiate registreerimise taotlus esitada esmalt EVK-le.

Äriregistri ligipääs registris olevatele aktsiaraamatutele ja osanike nimekirjadele on muutnud tarbetuks ka ÄSist tuleneva nõude lisada äriregistrile esitatava majandusaasta aruande juurde vastavalt kas osanike või üle 10protsendilise osalusega aktsionäride nimekiri. Määrus vabastab seetõttu aktsiaseltsid ning osaühingud, kelle osad on registreeritud registris, aktsionäride või osanike nimekirja aruandele lisamise nõudest.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 14:29
    Otsi:

    Ava täpsem otsing