Kange alkoholi tootjad nõuavad õllega võrdseid tingimusi

Sirje Niitra 01. juuni 2004, 00:00

Kange alkoholi tootjaid esindav Viina Liit tegi eile pöördumise Riigikogu sotsiaalkomisjonile, milles taunib kange alkoholi reklaami lauskeelustamise kava. Kange alkoholi reklaami täielik keelustamine annaks liidu juhatuse hinnangul konkurentsieelise õlletootjaile ja nende riikide kange alkoholi tootjaile, kus reklaam lubatud.

Viina Liidu juhatuse aseesimees ja Liviko juhatuse esimees Udo Themas juhtis tähelepanu Tallinna õpilaste seas tehtud uuringule, mis näitas, et poisid alustavad alkoholi tarbimist õllest, tüdrukud aga siidrist.

Themase sõnul on Eestis kange alkoholi ja õlle tarbimine arvestatuna absoluutses alkoholis peaaegu võrdne, aktsiisimäär aga esimesel 2,6 korda kõrgem.

Valitsuse kava tõsta kange alkoholi aktsiisi veel viiendiku võrra ja keelustada selle reklaam olukorras, kus õlle kättesaadavus on kogu aeg lihtsamaks muutunud, on diskrimineeriva iseloomuga, märkis ka Viina Liidu esimees Aleksander Skoblov.

Remedia kommertsdirektori Sirje Potiseppa sõnul konkureerib kange õlu, mida kõik õlletehased on tootma asunud, otseselt viinaga, kuid aktsiis on sel oluliselt madalam. Kümnekraadine õlu pole tema sõnul enam mingi janukustutaja, vaid seda tarbitakse purju joomise eesmärgil.

Saku Õlletehase juhatuse esimees Cardo Remmel väitis oma kogemusele toetudes, et noored joovad ennast esimest korda purju viinast ja mitte õllest. Samas ütles ta: ?Me pole kanget õlut tootes õnnelikud, kui läbi aktsiisipoliitika konkureerime selle kaudu viinaga.? Remmeli hinnangul on valitsuse kavandatav kange alkoholi aktsiisitõus õige samm, sest praegu on suhe paigast ära ja viin liiga odav. Aktsiisi mõte on tema sõnul reguleerida hinnapoliitika abil tarbimist lahjema alkoholi suunas.

Tartu A. le Coq Õlletehase juht Tarmo Noop leiab, et mõõdukates kogustes on õlu inimese tervisele isegi kasulik ja siiani on aset leidnud pigem õlletootjate diskrimineerimine. Euroopas pole tema kinnitusel ühtegi riiki, kus lahja alkoholi reklaam keelatud oleks, kuid pooltes on kange alkoholi reklaam kas keelatud või tugevasti piiratud.

?Sellist lähenemist, et kange ja lahja alkoholi aktsiis on võrdne, pole üheski riigis,? lisab ta. Lauskeelustamist Noop enda sõnul siiski ei poolda, sest sel juhul saab otsustavaks kanguse ja hinna suhe ning tarbima hakatakse kangemat alkoholi.

Reedel saatis Viina Liit Riigikogu rahanduskomisjonile pöördumise, kus taunis kava tõsta 20% võrra kange alkoholi aktsiisimaksu.

?Kindel on see, et aktsiisi laekumine pärast seda mitte ei suurene, vaid kahaneb,? selgitas Skoblov. Kange alkoholi tootjad kardavad, et nii järsk aktsiisitõus sunnib neid taas tootmist kokku tõmbama, nagu juhtus 1999. aastal.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. December 2011, 19:34

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing