Putini vägikaikavedu Jukosega räsib Venemaa börsi

Annika Matson 03. juuni 2004, 00:00

Jukos on vedanud Venemaa börsi RTS-indeksi ligi poole aasta madalaimale tasemele. Jukos ise langes eile enam kui kahe aasta madalaimale tasemele.

Vene naftasektori analüütikud andsid eile Jukose aktsiale vastuolulised hinnangud.

Venemaa panga Aton analüütik Dmitri Luka?ov ei soovita mitte mingil juhul enam Jukose aktsiaid osta, sest tõenäosus, et Jukos läheb pankrotti, on tõusnud. Tema kolleeg Troika Dialogist Oleg Maksimov on seevastu andnud Jukose aktsiale ostusoovituse.

Luka?ov ütles Äripäevale, et Jukos tõmbab endaga keerisesse kogu Venemaa aktsiaturu. See, et Venemaa börs eile veidi kosus, oli analüütiku sõnul loomulik korrektsioon viimaste päevade suurele kukkumisele, mingeid uusi uudiseid selle taga ei ole. Samas ei usu Luka?ov, et Jukose afäär saab mingi lõpu veel sel aastal. Ta lisas, et kui Jukos lastakse pankrotti, on selge, et kõik välismaa investorid hakkavad oma Vene aktsiaid kohe maha müüma.

Maksimov kinnitas, et tema on hetkel Jukosele andnud ostusoovituse. Küsimusele, kas Jukos läheb pankrotti, ei osanud ekspert vastata. ?See, et firma võib minna pankrotti, ei tähenda, et firma väärtus oleks null. Jukosel on arvel 3,4 miljardit dollarit,? ütles Maksimov.

Rootsi varahaldusfirma East Capitali Venemaa fondi juht Aivaras Abromavicius on samuti jätkuvalt seisukohal, et Venemaa turg on praegu hea ostukoht. Samas ta kogu raha korraga sinna investeerida ei soovita. ?Kui keegi tahab raha Venemaale panna, siis soovitan korraga investeerida vaid kolmandik rahast ja kuu aja pärast jälle kolmandik,? lausus ta. Kogu rahast soovitab ta Venemaale panna 10?15%. Abromavicius loodab, et aasta pärast kaupleb Venemaa turg tänasest taas 15?25% kõrgemal tasemel.

Abromavicius ei usu, et president Vladimir Putin ajab Jukose lõplikult pankrotti. Tema sõnul on võimalik, et firma aetakse algul pankrotti, müüakse osa varasid maha, aga siis taastatakse kompanii väiksemas mahus.

Tema sõnul on East Capitali Venemaa fondi maht Jukose jamade tõttu ka veidi vähenenud. Jukose osakaal East Capitali Venemaa fondis on praegu 6?7%.

Ka Hansa Venemaa Aktsiafondi juhi Vadim Ogne?t?ikovi sõnul on Venemaa makromajandus ning firmade fundamentaalsed näitajad jätkuvalt tugevad. Venemaa nelja kuu majanduskasv on olnud 8%.

?Jukose saaga ei ole hetkel kuidagi majandusega seotud, vaid Venemaa poliitiliste riskidega,? toonitas ta ning lisas, et seni, kuni on üleval kartus, et Jukos võib pankrotti minna, müüakse Jukost ja langevad ka teised RTS-indeksi aktsiad. ?Kui Jukos läheb pankrotti, on ta hetkel kallis, kui ei lähe, on odav,? võttis fondijuht kokku. Jukosel on tugev bilanss, aga kui Putin nõuab kolme kuuga kolm miljardit dollarit võimalikke tasumata makse, pole ime, et firma pankrotti läheb.

Ühispanga analüütik Sven Kunsing ei näe, et Venemaa valitsuse eesmärk võiks olla riigi ühe suurema ja varem välisinvestoritele ühe läbipaistvama kompanii pankrot. Lisaks on Jukos seni olnud riigi suuruselt kolmas maksumaksja. ?Kohtuprotsessid Jukose endise juhi Mihhail Hodorkovski ümber on valitsuse näpuviibutused,? ütles Kunsing. Tema sõnul ootab rahvas Putinilt, et rikkad saaksid nende väidetavate pattude eest nuheldud.

?Olen Jukose aktsiaid Hansa Venemaa aktsiafondis vähemaks müünud,? möönis fondi juht Vadim Ogne?t?ikov. Hetkel on fondi portfellist veidi alla 5% Jukose aktsiaid, kuu aja eest oli osakaal veel ligi 9%. Jukose aktsiate müügist vabanenud vahendeid hoiab Ogne?t?ikov sularahas.

Venemaa fundamentaalne pilt ei ole tema sõnul samas muutunud, nelja kuu majanduskasv oli 8 protsenti. ?Nafta hind on viimasel ajal tõusnud viimase 24 aasta kõrgeimale tasemele, on ilmselge, et normaalse majandustegevusega tegeleda saanud naftafirmad teenivad sel aastal rekordilist kasumit,? märkis fondijuht.

Kliendid on Ogne?t?ikovi sõnul suhtunud seni Venemaa langusesse rahulikult ning fondist pole hakatud raha märkimisväärselt välja võtma.

Hansapanga pensionifondide juht Robert Kitt märkis, et neil on lähiajal kavas Jukos oma fondidest välja müüa, aga Venemaad siiski nulli ei müüda. ?Venemaa osakaal on kohutav spekulatsioon, firmad on väga odavad, aga poliitiline risk on suur,? ütles Kitt.

Hansapank on investeerinud pensioni teise samba varadest Venemaale mai lõpu seisuga keskmiselt 1,7 protsenti. Jukose aktsiaid on vaid kõige suurema aktsiate osakaaluga pensionifondis K3. Varade kogumahust on Jukose all 0,07% ehk 3000 aktsiat. K2-s ei ole ühtegi Jukose aktsiat.

Hetkel Ühispanga Kasvufondi eest vastutav Sven Kunsing ütles, et Venemaa varasid oli fondis kuu lõpu seisuga 43,4%. Sellest on Jukose aktsiasse investeeritud 3% ehk fondil oli 50 000 aktsiat.

Ühispanga Progressiivses Pensionifondis on Jukose aktsiaid 0,5% ehk 14000 aktsiat ning Vene varasid kokku 7,7% ja Ühispanga Täiendavas Pensionifondis 0,4% ehk 2000 aktsiat ning Vene varasid kokku 6,9%.

Kunsing ei näe praeguse seisuga põhjust, miks peaksime Jukose aktsiaid oma portfellides vähendama.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 14:30
    Otsi:

    Ava täpsem otsing