PM: Valitsus kavandab eripensionide kaotamist

16. juuni 2004, 08:44

«Ma olen täiesti ?okis,» ütles rahvusooper Estonia priimabaleriin Kaie Kõrb, kuuldes valitsuse kavast ära kaotada välja teenitud aastate ja eripensionid.

Praegune seadus võimaldab balletitantsijal karjäär lõpetada pärast paarikümneaastast lavastaa?i, misjärel ta hakkab saama välja teenitud aastate pensioni või muus ametis töötades enam kui 1000kroonist palgalisa, kirjutab Postimees.

«Ma olen selleks kümme aastat õppinud, et saada baleriiniks, siis ma tantsin teatris 20 aastat ja siis mind lihtsalt visatakse välja!» rääkis Kõrb. «Mujal maailmas on tavaks, et kui balletitantsija lõpetab oma töö, siis seda kompenseeritakse.»

Ka näiteks kohtunikke ja politseinikke puudutav pensionireform võiks sotsiaalminister Marko Pomerantsi sõnul jõustuda 2005. aasta 1. jaanuarist. Samas jätkataks väljateenitud aastate pensioni maksmist neile, kes on selle juba välja teeninud. Töötajad, kes on omandanud sooduspensioni õigust andvast staa?ist vähemalt 70 protsenti, saaks aga hüvitist.

Nagu Kõrbile, nii tuli pensionisoodustuste kaotamise plaan üllatusena ka kohtunike ühingu esimehele Hurma Kiviloole. «Eripensioni kaotamine ei saa mingil juhul kehtida nende kohtunike suhtes, kes praegu ametis on,» märkis ta.

Kiviloo ei välistanud kohtunike eripensionide kaotamist tulevikus, juhul kui vajalikud sotsiaalsed garantiid on neile teisel viisil tagatud.

Pomerantsi kinnitusel seisneb reformi mõte selles, et suunata seni varakult pensionile pääsenud erialade töötajad uut tööd otsima ja säästa sel viisil pensionifondi raha.

«See oli vist Skandinaavia lennufirma SAS, kus reaktiivlennukite juhid, kes on suured ja tähtsad mehed, õpetati ümber rekkajuhtideks,» selgitas Pomerants. «Sa pead sellega lihtsalt arvestama, et see eriala, mille sa kunagi õppisid, ei pruugi 63. eluaastani välja vedada. Järjest rohkem hakkab juhtuma see, et tööelu jooksul tuleb teha läbida erinevaid karjääre.»

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing