Poolthääl euroskepsisele

Ian Davidson 18. juuni 2004, 00:00

Paljudele valitsustele hiljutistel Euroopa Liidu parlamendivalimistel osaks saanud häving paneb nad sel nädalal toimuval ELi tippnõupidamisel keerulisse olukorda. Ainult parandamatu optimist võib loota, et nõupidamine neist kellelegi kuulsust kaasa toob.

Tippnõupidamise eemärk on ELi konstitutsiooni teksti lõplik formuleerimine ja komisjoni uue presidendi valimine. Paljude valitsuste lüüasaamise tõttu ning protestilainete ja euroskeptikute parteide tõusu ajel paljudes liikmesriikides kujunevad läbirääkimised varasemaist raskemaks.

Euroopa liidrite hülgamine valijate poolt ei pruugi kanda sama sõnumit mida euroskeptikute parteide tõus. Gerhard Schröderi juhitud sotsiaaldemokraatide rekordilisel langusel Saksamaa valimistel ei ole eriti palju pistmist tema Euroopa-poliitikaga, küll aga peegeldab see tema majanduspoliitika ebaõnnestumist, madala majanduskasvu ja kõrge tööpuuduse püsimist. Prantsusmaal võib sama öelda president Jacques Chiraci paremtsentristliku partei kohta. Tugeva majanduse ja madala tööpuudusega Suurbritannias on valitsevate leiboristide hävingu peategur viha Tony Blairi otsuse vastu George Bushi kõrval Iraagi sõtta minna.

Siiski on euroskeptikute parteide tõusul paljudes riikides muret tekitav mõju tippkohtumisele, mille eesmärk on Euroopa integratsioonis väike, kuid ilmne samm edasi astuda. Suurbritannias saab Iseseisvuspartei tähelepanuväärne tõus ainult tugevdada valitsuse pikaajalist latentset euroskeptitsismi. Arvamusküsitlused näitavad, et britid ei suhtu ELi vaimustusega ja seda pilti kinnitab viimane eurobaromeeter. Üldine usalduse tase ELi suhtes ei ole kõrge: üksnes 41% valijatest usaldavad seda, samas 42% ei usalda. Suurbritannias on need numbrid aga täiesti erinevad: ELi usaldab ainult 19%, ei usalda aga 55%.

Europarlamendil on parem reputatsioon kui ELil tervikuna: keskmine usaldustase selle suhtes on 54%, Suurbritannias vaid 30%. Pea kõigis küsimustes on briti valijate entusiasm ELi suhtes väiksem kui ükskõik millise teise riigi valijatel.

Teiste riikide valijatel on ELi institutsioonide vastu suurem usaldus, kuid nende arvamus oma institutsioonidest on samuti madal. Prantsusmaal usaldab Euroopa Parlamenti 57%, kuid Prantsuse parlamenti ainult 29% valijatest. Vastavad arvud Saksamaal on 51 ja 23%.

Euroopa liidrite kimbatus tippnõupidamisel seisneb ses, et nad seisavad Euroopa integratsiooni ebastabiilse protsessi teravikus. Kui EL funktsioneerida tahab, peab see kümne uue liikme liitumisega muutuma integreeritumaks.

© Project Syndicate

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 14:33
    Otsi:

    Ava täpsem otsing