Putini sõnavõtt tõstis Vene börsi

Raivo Sormunen 21. juuni 2004, 00:00

Lõppenud nädala huvitavamaid arenguid pakkus Venemaa börs eesotsas riigi suuruselt teise naftakompanii Jukosega, millele president Putin ?appi tõttas.?

Neljapäeval tõusis Jukose aktsia Putini ütluse peale, et ei soovi firmat pankrotis näha, 36%, tasemeni 8,80 dollarit. Uudis lennutas Venemaa aktsiaturu liikumisi jälgiva RTSi indeksi päevaga üles 8,7%. See on indeksi suurim tõus pärast 2000. aasta detsembrit. Jukos on olnud RTSi indeksi kõige viletsamalt esinenud komponent. 2003. aasta oktoobrikuu saavutatud tipust on aktsia järele andnud 60%, kuna kardeti, et 3,4 mld dollarilist maksuvõlga sisse nõudev valitsus võib firma pankrotti lasta.

Hirm Jukose võimaliku pankrotistumise pärast on halvendanud Venemaa investeerimiskliimat ja hirmutanud paljusid investoreid turult eemale, kuna kardetakse riigi liigset sekkumist ettevõtete tegevusse. Antud uudis võttis kindlasti pingeid vähemaks, kuigi pole veel selge, kuidas see saaga ükskord lõpeb.

Aktsiaturu langus on muutnud Venemaa aktsiaid arenevate riikide seas üheks odavamaiks. Väärtpaberite keskmine P/E (hinna/tulu) suhe on 9,4, samas kui Morgan Stanley arenevate turgude indeksisse kuuluva 722 ettevõtte sama näitaja on keskmiselt 13,4.

East Capitali fondivalitseja Aivars Abromaviciuse sõnul oli Jukos ainuke probleem, miks antud hinnatasemete juures polnud mõtet Venemaale investeerida.

Reedel maksunõude asjus kohtusse ilmunud Jukose aktsia suurt enam ei liikunud. Väärtpaber sulgus 8,65 dollaril, 1,7% miinuses. Küll aga tõusid mitmed teised suured tegijad, aidates RTSi indeksil sulguda esimest korda sel kuul üle 600 punkti joone.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 14:33
    Otsi:

    Ava täpsem otsing