Ülo Toomsalu • 8. juuli 2004 kell 6:59

EPL: Lakkamatu vihm sajab talunike põllumaad lödiks

Lakkamatu vihm on sadanud talunike heinamaade pinnase pehmeks ning traktoritega niitmine on praegu võimatu.

?Eile proovisime heina lõigata, kuid masin tuli teise traktoriga välja tõmmata,? rääkis Eesti Päevalehele Raplamaal asuva Kuimetsa masinaühistu juhatuse esimees Helmut Press. Katsest on pehmesse maakamarasse jäänud kuni 45 sentimeetri sügavused vaod.

?See on üks kandvamaid põlde, uudismaa peale ei saa üldse minna,? jätkas Press ja lisas: ?Iga pooleteise tunni tagant tuleb uus sahmakas, nii et lõikamisest ei tule midagi välja.?

Halva ilma jätkumisel jääb silo tegemata ja nii pole talvel loomadele midagi ette anda.

Olukorra teeb kriitilisemaks lähenev eurotoetuse tähtaeg. Kui 31. juuliks pole heinamaadel lõikamist toimunud, siis jäävad talupidajad ilma pindalatoetusest, mida võib ühe hektari pealt parimal juhul saada üle 400 krooni.

?Niisama lihtsalt tähtaega edasi lükata ei saa,? ütles põllumajanduse registrite ja informatsiooni ameti peadirektor Mati Kermas. ?Meil on registreeritud 18 800 heinamaad ning neist seitset protsenti peame me augusti ja septembri jooksul kontrollima. Tähtaja edasilükkamise korral ei jõua me seda teha,? rääkis Kermas.

Siiski pole Kermase sõnul tähtaja edasilükkamine täiesti võimatu. Tema väitel ei saa kõiki põllumaid katvat üldist otsust langetada, sest olukord on paikkonniti erinev. Kermas näeb üht lahendust võimaluses põllumaade kontrollimisel igat maa-tükki eraldi käsitleda.

Hetkel kuum