Ülo Toomsalu • 12. juuli 2004 kell 6:59

EPL: Internetist üliodava piraattarkvara ostja võib kaotada raha

Viimasel ajal internetis müüdav tarkvara on enamikus piraatkaup.

Arvutitarkvara piraatlusega võitleva BSA Eesti Komitee tegevuse koordinaator Erik Mandre ütles, et nimetatud probleem on teravamaks muutunud just mõne viimase nädala jooksul. Seejuures on meilireklaamides pakutavad hinnad võrreldes tavahindadega vägagi magusad, kirjutas Eesti Päevaleht.

Näiteks pakub üks taoline müügikanal Windowsi operatsioonisüsteemi XP Professionali hinnaks tavapärase 270 dollari (3500 EEK) asemel vaid 50 dollarit (645 EEK), kujundusprogrammi Adobe Photoshop 7.0 hinnaks on samas reklaamis märgitud aga 60 dollarit (774 EEK) tavapärase 609 (ca 7800 EEK) asemel.

?Välismaa internetifoorumites on see teemaks olnud, et inimesed on taolistest kohtadest endale kaupa ostnud, kuid saanud siis kas piraatkoopia või rahast ilma jäänud,? märkis Mandre.

Tema sõnul on ?soodsa? kauba pakkumiste taga tõenäoliselt ühed ja samad tegijad ? internetileheküljed, kuhu pakkumised on üles seatud, vahetavad küll tihedalt aadresse, kuid nende väline kujundus on enam-vähem sama.

Ka Eestis on mõned inimesed ahvatlevate pakkumiste küüsi langenud. ?Teema on väga aktuaalne. BSA meiliaadressile tuleb sellise sisuga pakkumisi 5-10 tükki päevas. Meie infoliini kaudu on aga küsitud, millega tegu on ning kas sellist asja tasub osta, kuna mõni helistaja tuttav on juba tellinud,? ütles Mandre.

Põhja politseiprefektuuri intellektuaalse omandiga seotud kuritegude grupi juhtivuurija Taago Pähkel märkis, et viimasel ajal ei ole majanduspolitseile eespool nimetatud juhtumitega seotud avaldusi laekunud.

Küll aga võib tema sõnul öelda, et internetialaste majanduskuritegude puhul on probleemiks kõikvõimalikud välismaised internetisaidid, kus pakutakse head-paremat müüa, ega unustata loomulikult küsimast ka krediitkaardi numbrit. ?Kaart tehakse rahast tühjaks ja ostja lubatud kaupa ei saa,? ütles Mandre.

Hetkel kuum