Matsalu trügib rikka turisti sihtkohaks

Andrus Karnau 14. juuli 2004, 00:00

Matsalu rahvuspargi ümber koondunud kuus valda, neli Läänemaal ja kaks Pärnumaal, tahavad ühendada jõud ühise turismipiirkonna loomiseks. Kui sellest midagi teoks saab, on tegu tähelepanuväärse projektiga.

Piirkond pakub nii ajaloo- kui ka loodusehuvilisele mõndagi põnevat. Matsalu laht on tähtis lindude pesitsus- ja rändepaik ning Virtsu lähedane Laelatu puisniit maailmarekordiliselt liigirikas. Ajaloohuvilise tõmbenumbrid on Lihula ja Virtsu linnused, Hanila ordukirik või Soontaga muinaslinnus.

Matsalu rahvusparki ümbritsevate omavalitsuste juhtidele eesotsas Lihula juhtidega näib aga sellest vähe olevat. Nende meelest on kasutamata võimalusi väga palju. Selle arvamusega tuleb ka nõus olla. Piirkonna on leidnud linnuturistid, kinnisvarategelased ja niisama uitajad, kel meeldib soid ja rabasid pidi hulkuda. Aga oodatud rahakad turistid, kes kohapeal palju aega veedaks ja veel rohkem raha kulutaks, on jäänud tulemata. Kõige nukramaks näitajaks on tõsiasi, et välismaiste linnuvaatlejate reise Matsallu korraldavad välismaised reisibürood.

Selle piirkonna ainus reisikorraldaja Marika Mann on öelnud, et kuna kohalikud õigel ajal seda pakkuda ei osanud, võtsid Soome turismifirmad asja üle. Aga Eestis peaaegu tundmatu linnuliikide vaatlemise ja loendamise harrastus on Lääne-Euroopas väga populaarne. Juba praegu on Läänemaa hotellid mais ja septembris Euroopa linnusõpradega täidetud.

Katseid millegi omanäolisega välja tulla on ka varem tehtud. Poolteist aastat tagasi algatasid Lihula vallavalitsus ja Matsalu looduskaitseala rohelise valla loomise mõtte. See tähendanuks kogu valla elutegevuse ümberkorraldamist keskkonnasäästlike põhimõtete järgi. See ei olekski võimatu olnud, sest praegusest Lihula vallast suurem osa asub niikuinii rangete kaitsenõuetega looduskaitsealal.

Teine taoline algatus, Matsalu loodusfilmide festival, on ka teostunud. Mullune festival oli menukas, seda võib ennustada ka tänavu sügisel toimuvale festivalile. Matsalu ümbruse kuue valla ühiskava tahab parandada piirkonna teedevõrku ja vaatamisväärsuste infotahvleid. Peale selle loodavad omavalitsusjuhid virgutada kohalikke ettevõtjaid, et need majutuskohti ja ajaveetmisvõimalusi ehitaks. Neist viimastest on sealkandis tõesti vajaka.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing