Hansapank kaalub omapoolse pakkumisega väljatulekut

20. juuli 2004, 13:05

Ühispank teatas täna, et hakkab pakkuma 40 aastast eluasemelaenu, erinevalt Sampo Pangast kaalub Hansapank samuti omapoolse pakkumisega väljatulekut.

'Kaalume aga omapoolse pakkumisega väljatulekut, kui ilmneb, et klientidel tekib vajadus praegusest pikema tähtajaga eluasemelaenu järele,' ütles Hansapanga eluasemefinantseerimise osakonna arendusjuht Kersti Arro.

Hansapank pakub Arro sõnul Eestis eluasemelaenu kuni 30 aastaks, Leedus ka kuni 40-aastaks. 'Eestis on maksimumpikkusega laenu käesoleval aastal võtnud vaid 3% uutest klientidest, seega on klientide huvi nii pika tähtajaga laenude vastu olnud väga vähene,' lisas Arro. 'Ka Leedus pakutava 40-aastase tähtajaga laenu vastu on huvi olnud tagasihoidlik'.

Laenutähtaja üle otsustades soovitas Arro klientidel alati lähtuda oma tegelikust maksevõimest, mitte võtta igaks juhuks pikema perioodiga laen, kuna tähtaja pikendamisega kaasneb alati suurem intressikulu. Näiteks tõi Arro järgmised arvutused (laen 1 miljon krooni, intress 4% aastas):
30 aastane laen, kuumakse 4770 krooni, intressikulu kokku 718 680 krooni;
40 aastane laen, kuumakse 4180 krooni, intressikulu kokku 1 006 210 krooni;
seega, kuumakse saab väiksemaks 590 krooni võrra, kuid intressikulu kokku suureneb ligi 288 000 krooni võrra (tulumaksusoodustust arvestades ca 213 000 krooni).

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing