30. juuli 2004 kell 7:32

EPL: Kurjategijad suudavad võltsida eurorahatähti kõrgel tasemel

Euroopa Keskpanga andmetel on suurenenud eurode võltsimine, kusjuures valeraha kvaliteet on tunduvalt paranenud, kirjutab Eesti Päevaleht.

Põhiliselt satuvad võltsitud rahatähed Eesti inimeste kätte baarides, turgudel, poodides ja taksodes. Euroopas liikudes peab olema tähelepanelikum ja võimaluse korral tegema tehinguid väikeste kupüüridega või usaldusväärsetes asutustes.

?Kuna alguses räägiti, et euro on väga turvaline, pani hea kvaliteediga võltsingute liikveletulek päris imestama,? ütles valuutavahetuse Eurex juhataja Mihkel Rõuk.

Rõuk lisas, et neile jõuab paar võltsitud kupüüri nädalas ning need on järele tehtud heal tasemel.

Valuutavahetusfirma Tavid finantsjuht Jüri Martin märkis, et kujutis on võltsrahal veel kuidagi välja tulnud, kuid üldjuhul saab paberi järgi aru, et see pole õige. Samas on tema sõnul paremad võltsingud tõesti sellisel tasemel, et tavainimene vahet ei tee.

Võltsitud eurode kvaliteedist räägivad ka juhtumid, kus ekspertiis peab tõdema, et kahtlusalune rahatäht on tegelikult ehtne. ?Pidime õigeks osutunud eurose Vladivostokki saatma, sest inimene siia kanti enam ei sattunud,? ütles Põhja prefektuuri majanduskuritegude talituse ülemkomissar Rocco Ots.

Eestis kontrollib rahatähtede ehtsust kohtuekspertiisi ja kriminalistika keskus.

Hetkel kuum