Ehitusmaterjalide tootjad piiri taga edukad

Krista Taim 10. august 2004, 00:00

Ehitusmaterjalide tootjate liitu kuuluvate ettevõtete eksport lähiriikidesse kasvas esimesel poolaastal 89 miljoni krooni võrra, jõudes 770 miljoni kroonini.

Müügikäive oli esimesel poolaastal 2,5 miljardit krooni ehk 24% enam eelmise aastaga võrreldes.

Plekk- ja teraskatuseid tootva ASi Rannila Profiil tegevjuht Hanno Pangsepp kinnitas, et eksport on kasvanud aastate lõikes stabiilselt ja kasvab see tänu sihtturgudele: Läti, Leedu, Ukraina. ?Läbi meie käib tooraine transport, tarnimine, mis tuleb Rautaruukki Groupist, kuhu ka meie kuulume,? rääkis Pangsepp. ?Tundub, et see turg on kasvav, kuigi börsiettevõttena me numbritest rääkida ei saa.?

Lühikese ajaga on ehitusmontaa?ivahtude tootja OÜ Krimelte tõusnud vahendusfirmast Euroopa juhtivate tootjate sekka ning Eesti ehitusmaterjalide tootjatest suurima ekspordikäibe osatähtsusega ettevõtteks. 90% Krimelte toodangust läheb ekspordiks, sellest enamik Venemaale. Ülejäänud eksport hõlmab veel kolmekümmet riiki. ?Peamine turg on Venemaal, kus 20% sealsest turuosast kuulub meile,? lausus tegevdirektor Jaan Puusaag. Müügi tipphooaeg algab sügisel, ning Venemaa ehitusturu aktiviseerudes kasvab eksport veelgi, lisas ta.

Terasmaterjalidest uksi tootja metalli allhanketöödega tegeleva ASi Saku Metall esimese poolaasta müük kasvas samuti. ?Eelmise aastal me täiendasime oma müügimeeskonda ning võtsime suuna Soome turule,? selgitas finantsdirektor Piret Lemsalu. Tema sõnul kasv jätkub. ?Eesmärk on Eesti turul positsiooni hoida ja välisturgudel parandada. Kui eelmisel aastal oli Soome turg tõrjuv, siis sel aastal paistab juba tunneli lõpus valgus.?

Enam kui pool toodangust läheb ekspordiks ka katusekivide tootja OÜ Lafarge Tekkin toodangust. ?Sel poolaastal kasvas eksport üle kahe korra tänu sellele, et saime tööle uued tootmisliinid ning juurde tuli Saksamaa turg,? ütles finantsjuht Krista Vulp.

Ettevõte ekspordib katusekive peamiselt Leetu, Lätti, katuse metall-lisatarvikuid aga Norrasse, Rootsi, Saksamaale, Soome ja Taani.

ES-Sadolin tootis esimese poolaasta jooksul 23 miljonit liitrit värve ja puidukaitsevahendeid 340 miljoni krooni ulatuses, mis on võrreldes möödunud aastaga 6 protsenti enam, teatas ettevõte. ES-Sadolini kommertsdirektori Neeme Tulbi sõnul kasvas käive ekspordi arvel Venemaale, Ukrainasse ja Leetu. ?Eesti turg püsis stabiilne ning Lätis oli väike kasv,? märkis Tulp.

Tulekindlaid metalluksi valmistava Saajos Balti ASi toodangust 85% läheb Taani, Rootsi ja Soome. ?Olemegi peamiselt huvitaud ekspordist ja välisturust. Kuna meil on emaettevõtted välismaal, siis on meil seal turgu piisavalt,? ütles Saajos Balti juhiabi Kristi Kant.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 14:38
    Otsi:

    Ava täpsem otsing